Ačkoliv v sobotu nebylo zrovna ideální počasí a vítr občas přivál i drobnou přeháňku, dětí s rodiči se sešlo opravdu dost. Ještě před vstupem na točitou lávku vedoucí k ostrovu si mohli společně prohlédnout hasičskou a policejní techniku. Kluci i holky zkoušeli, jak jim to sluší v policejních helmách nebo jak vysoko je to do hasičského auta.

Pak už ale šupky dupky na lávku a k bráně městského ostrova. U vrátek je vítala maska piráta, která tematicky celý den symbolizovala. V podstatě se jednalo o hledání pokladu na ostrově. Dítka dostala na startu speciální arch v podobě papouška, do kterého získávala na jednotlivých stanovištích potvrzení o splnění úkolu.

Úvod trasy byl převážně sportovní. „Na jednotlivých stanovištích se prezentují různé městské organizace. Od mateřského centra až k hokejovému klubu," vysvětlila jedna z organizátorek. Proto hned na jednom z prvních stanovišť byla hokejová branka 
z větší části vykrytá obrazem gólmana. Připravenou hokejkou a pukem pak měli účastníci akce trefit odkrytá místa branky. Zatímco dětem se za asistence chlapů z hokejového týmu docela dařilo, rodiče trpce vzpomněli nedávno skončený šampionát, na němž jsme medaili nezískali.

O kus dál bylo možné trénovat údery golfovou holí. Většinou se ale jednalo o méně náročná a spíše zábavná stanoviště. Chůze po laně za asistence, udržení rovnováhy na speciální „káče", malování na obličej, skákání na gumových balónech, vybarvování obrázků a další disciplíny už byly podobné těm z klasických dětských dnů.

Až na jednu, zmíněnou hned v úvodu. Organizátoři chtěli dětský den propojit se Slavnostmi krále Jiřího, které se konaly na zámeckých nádvořích. A právě tam měl sídlo kat. Ten uchystal příchozím na svůj špalek bramboru, kterou bylo nutné přetnout. Ale ani to zpravidla nebyl problém.

A tak dětský den splnil hned několik cílů. Kromě zábavy mohly děti zjistit, jaké možnosti v jakých organizacích a zájmových skupinách do budoucna mají.