Jan Jelínek má jizvy na duši

Nymburk – V rámci autorského čtení, které se uskuteční v sobotu 23. září od 16 hodin ve foyer kina Sokol, představí spisovatel Jan Jelínek veřejnosti svoji novou knihu Jizvy na duši. Do útlé knížky vepsal autor niterné vzpomínky na své dětství, které od pěti let prožíval v Nymburce. Prvních pět let života byl „ukrývané dítě“, neboť jeho maminka byla Židovka. Naštěstí tak unikli transportu, dalších 38 členů rodiny však ne… Přestože horký dech holocaustu jen zblízka ovanul malého Honzíka, jeho maminku a sourozence, nezbavil se jako chlapec, ani jako dospělý muž celoživotního strachu. Ovšem nenechme se zmýlit. Autor nepředstaví krutý životní příběh, ale bude vyprávět o klukovských dobrodružstvích tří nerozlučných kamarádů v městečku, o jejich dospívání, studiu na nymburském gymnáziu, tehdejší reálce, o profesorech, které řada Jelínkových vrstevníků Nymburáků pamatuje… 

V kapli bude koncert i mše

Nymburk – Výjimečný koncert se mší se koná ve čtvrtek 14. září v kapli sv. Jana Nepomuckého. Pořadatelé jej pojali jako poctu významnému nymburskému měšťanu a mecenáši 19. století J. N. Zedrichovi, který v roce 1857 začal na vlastní náklady přestavovat část dominikánského kláštera -presbytáře kostela P. M. Růžencové – na kapli sv. Jana Nepomuckého s rodinnou hrobkou Zedrichových. Mši za J. N. Zedricha bude celebrovat p. Vojtěch Novotný. Na koncertu vystoupí naše přední harfenistka Kateřina Englichová se svými hosty. Začátek je v 17.30 hodin. 

Vladimír Mišík
Mišík přijme medaili přímo při koncertu

Stará radnice je přístupná

Poděbrady – Dny evropského dědictví v lázeňském městě neskončily o víkendu otevřením výjimečných památek. Ještě celý tento týden je možné prohlédnout si budovu staré radnice (budova městské knihovny). 

Trombony rozezní kapli v Sadské

Sadská – V kapli Panny Marie Bolestné vystoupí v neděli 24. září od 16 hodin hvězdné trombonové trio TreTromboni ve složení Pavel Čermák, Petr Fríd (Symfonický orchestr Českého rozhlasu) a Barbora Kolafová (Orchestr opery Národního divadla). Na programu budou skladby klasiků. Vstupenky jsou v předprodeji v Kulturním informačním centru. 

Sokolovna otevře své dveře

Nymburk – K celostátní akci Noc sokoloven, která proběhne v pátek 22. září, se letos prvně připojí i ta nymburská. Koho zajímá, jak v současné době vypadá sokolovna uvnitř, je od 18 hodin připravená komentovaná prohlídka s historikem Pavlem Fojtíkem. Účastníci si ji prohlédnou od sklepa až po půdu a nahlédnou i do kronik. Vstup je zdarma. 

Na 38. ročníku FEMADu zazářil turnovský soubor se Čechovovými Třemi sestrami.
Ochotníci z celé republiky míří na FEMAD do Poděbrad