Nymburk

Cyklus Nymburské osudové osmičky připravil na příští pondělí 19. února sérii pořadů připomínajících pohnuté události z února 1948. „Rok 1948 si připomeneme moderovanou diskusí Němé symboly dějin o osudech soch a pomníků symbolizujících 20. století. Vystoupí historici Ondřej Matějka, náměstek ředitele ÚSTR, a Michal Stehlík, náměstek generálního ředitele Národního muzea v Praze. Moderuje Zdeněk Hazdra, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů,“ uvedl mluvčí radnice Petr Černohous. Příchozí se zároveň mohou těšit na vernisáž výstavy O historii Galerie Krause z materiálů knihovny zakázaných knih Libri prohibiti. Vše začíná ve foyeru kina Sokol v 18 hodin. Cyklus Nymburské osudové osmičky bude pokračovat připomínkou dalších událostí, například padesátým výročím srpnové okupace vojsky Varšavské smlouvy či stým výročím založení Československa.

Více tipů na kulturní, sportovní i jiné akce najdete v Tipech Deníku Na stránku můžete rovněž přidat vlastní akci z Facebooku přes tlačítko "Přidat akci".

Nymburk

Centrum pro všechny pořádá v úterý 20. února Miniden otevřených dveří neboli Párty. Organizátoři zvou rodiny s dětmi na tématicky laděné odpoledne plné naučně-zábavných a výtvarných stanovišť. „Přijďte si s dětmi užít zábavné odpoledne,“ láká vedoucí centra Martina Kučerová. Hlavní hvězdou pro děti bude v Nymburce a okolí mimořádně oblíbený Krejčík Honza v podání Honzy Vávry. Jeho představení začíná v 16.30 hodin. Akce se koná od 15 do 18 hodin v mezinárodním skautském středisku Tortuga a je vhodná pro rodiny s dětmi od dvou do deseti let.

Hlavní trasa ke hřbitovu doznala zásadních změn.
Lipová už je k nepoznání. Alej zůstane na jedné straně

Nymburk

Tradiční rybářský ples se bude v sobotu 17. února konat v Obecním domě už po sedmačtyřicáté. Začíná ve 20 hodin, k tanci bude hrát skupina Echo z Kolína. Vstupenky jsou k dostání v Turistickém a informačním centru na náměstí. Bál pořádá místní rybářský svaz.

Městec Králové

Co by můj syn měl vědět o světě je název knihy Fredrika Backmana, kterou v pondělí 19. února od 18 hodin představí v městeckém kině Biásek Lukáš Hejlík. Půjde o další one man show z cyklu Listování, který se v městeckém kině už zabydlel.

Nymburk

Komedii Vše o ženách nabízí v pondělí 19. února od 19.30 Hálkovo divadlo. V představení o mužích, kteří se domnívají, že všechno ví, a to nejen o ženách, hrají Anna Šišková, Jitka Schneiderová a Jana Krausová. „Úžasné představení, plné humoru. Herecký koncert paní Krausové, Šiškové a Schneiderové. Každá z nich hraje pět rolí a opravdu excelentně,“ objevilo se v hodnocení jedné z divaček. Vše se odehrává v rytmu songů 60. let 20. století. Autorem hry je současný chorvatský dramatik Miro Gavran, který vyprodává divadla od Washingtonu přes Buenos Aires až po indické město Bombaj. Představení režíruje Jana Janěková v produkci Studia Dva. „Herecké výkony byly zajímavější a vtipnější ve chvílích, kdy nesly znaky zjevné improvizace, neuvěřitelně mistrovsky a pohotově všemi třemi zvládané, což vyvolávalo příslušné napětí i v hledišti a bylo to něčím, co je třeba nesporně ocenit,“ píše další recenzent.

Ilustrační foto
V kraji přibyly tisíce bytů, bouřlivě se staví kolem Prahy

Kersko

Lesní ateliér Kuba zve na rodinnou výstavu obrazů, maleb na hedvábí a poezie nazvanou Grimmichovi mezi Smradlákem a Chobotem. Výstava z tvorby rodiny Grimmichových potrvá do neděle 18. března. Setkání s autory se koná v sobotu 24. února.

Nymburk

Organizace Centrum pro všechny představuje až do konce února v městské knihovně expozici s názvem Jak se žije, dobrovolničí a tvoří v centru. Je věnována činnostem spolku, který usiluje o integraci hendikepovaných děti se zdravými.

Poděbrady

Výstava výtvarného oboru Základní umělecké školy v Poděbradech k pětašedesátému výročí od založení se koná v Polabském muzeu v Poděbradech. Expozice představuje různé výtvarné techniky, jako je například malba, kresba, grafika, keramika, sochařské modelování nebo práce s papírem. Návštěvníci na výstavě zhlédnou nejen práce současných žáků, ale i bývalých absolventů výtvarného oboru umělecké školy od roku 1953. Práce jsou dílem dětí ve věku od šesti do devatenácti let. Výstava zahájená v minulém týdnu pokračuje až do 25. března.

Škoda Fabia třetí generace se poprvé představila v roce 2014.
Konec dieselů? Přepracovaná fabia nabízí jen benzin