Lysá nad Labem, Přerov nad Labem

Charita, farnost Římskokatolická a vedení města Lysá nad Labem zvou obyvatele i další návštěvníky na Štědrý den do kostela Sv. Jana Křtitele na náměstí Bedřicha Hrozného. K vidění tam bude živý betlém s Ježíškem, u kterého zazpívá vánoční písně dětský pěvecký sbor Filiorum musica ze základní umělecké školy F. A. Šporka pod vedením Jany Erbenové s klavírním doprovodem Vítězslava Podrazila. Návštěvníci si budou moci odnést domů také betlémské světlo, které budou rozdávat skauti z místních oddílů. Veselo bude také v sousedním Přerově. Na vánoční zpívání zvou Přerovští 25. prosince do kostela. Koncert dětí začíná v 17 hodin. Zájemci si pak budou moci odnést betlémské světlo a prohlédnout si starobylé jesličky. Kdo by chtěl, aby mu hořelo Betlémské světlo už na Štědrý den, může se v kostele zastavit 24. prosince mezi 16. a 17. hodinou.

Více tipů na kulturní, sportovní i jiné akce najdete v Tipech Deníku. Na stránku můžete rovněž přidat vlastní akci z Facebooku přes tlačítko "Přidat akci".

Chleby

Štědrý den bývá spojován s řadou zvyklostí a obyčejů. Mezi ně patří také obdarování blízkých osob, ale i zvířat. Zoo Chleby připravuje na Štědrý den vstupné pro děti zdarma a děti na oplátku mohou přinést dárky svým oblíbeným zvířátkům, ovoce, zeleninu, tvrdé pečivo, piškoty nebo ořechy. Pamlsky mohou odevzdat do koše v nové části zoo. Během dopoledne, od 10 do 11.30 hodin, budou také probíhat komentovaná krmení. Návštěvníci mohou podrobněji poznat kozy, dikobrazy, velbloudy či zvířata v teráriu, které se nachází v Mendelově ekocentru. Zoo zavírá ve 14 hodin. Zoo Chleby byla založena v roce 1997. Vznikla na základech předchozí soukromé sbírky zvířat, kterou měli manželé René a Dana Fraňkovi tehdy ještě v Úvalech u Prahy. K vidění je tam více než 420 zvířat 120 druhů. Zastoupeny jsou všechny skupiny.

V Poděbradech slavnostně otevřeli Fit park s pěti prvky ke cvičení. Jsou vhodné pro cvičence ve věku od 14 do 100 let se zátěží maximálně 120 kilogramů.
V Poděbradech otevřeli seniorský Fit park

Milovice

Farníci v Milovicích letos opět uspořádají na Štědrý den 24. prosince tradiční a oblíbenou akci s názvem Dveře kostela dokořán. Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské bude pro veřejnost otevřený od 11 do 14 hodin. Především děti se mohou těšit na živý betlém, který si vzalo na starost milovické AZ Divadlo. Budou se také zpívat koledy u varhan a v 11.30 vystoupí milovická křesťanská kapela Runaway My Son. Pořadatelé vyzývají, aby si lidé nezapomněli hrnky. Nebudou totiž chybět horké nápoje. Ve 22 hodin pak začíná v kostele štědrovečerní slavnostní bohoslužba.

Poděbrady

Půlnoční bohoslužba, na které zazní Česká mše vánoční Hej, mistře! od Jakuba Jana Ryby, začíná na Štědrý den přesně o půlnoci v kostele Povýšení svatého kříže. V 16 hodin mohou přijít rodiny s dětmi na takzvanou dětskou půlnoční.

Lysá nad Labem

Na tradiční půlnoční bohoslužbu si mohou věřící i ti, kdo si jen chtějí vychutnat vánoční atmosféru, zajít do kostela narození sv. Jana Křtitele. Začíná o Štědrém večeru přesně ve 24 hodin. Odpoledne od 13.30 bude před kostelem živý betlém a betlémské světlo.

Ve Vlastivědném muzeu Nymburk je do 31. května k vidění výstava k 20. výročí smrti spisovatele Bohumila Hrabala.
Nymburské muzeum se zvětší. Ukáže pak Muchovy lunety i Hrabalovo auto

Poděbrady

Rybovu Vánoční mši předvedou už 22. prosince v kostele Povýšení Svatého Kříže pěvecké sbory spojené s poděbradským gymnáziem. Vedle nich se od 19 hodin představí také sbor sv. Cecílie a soubor Mamáter.

Nymburk

V kostele sv. Jiljí v Nymburce začíná takzvaná půlnoční mše svatá už v 16 hodin odpoledne. Kostel však bude otevřený už od 14 hodin, aby si rodiny s dětmi mohly prohlédnout tradiční jesličky. Takto otevřený pak bude i v dalších dnech vánočních svátků.

Křinec, Jeseník

Půlnoční mše se uskuteční také v Křinci a Hru-bém Jeseníku. V křineckém kostele svatého Jiljí se koná na Štědrý večer od 22 hodin, v kostele svatého Václava v Hrubém Jeseníku od 24 hodin. Další bohoslužby následují v 10.30 hodin.

Radnice v Milovicích
Milovická radnice láká nové podnikatele