Polabské muzeum s Památníkem krále Jiřího, poděbradský zámek či havířský kostelík.

To jsou památky, které bude možné v lázeňském městě navštívit i tento víkend. Poděbradští rozložili akci s názvem Dny evropského dědictví do dvou víkendů, přičemž ten současný je už tím druhým.

Dá se předpokládat, že nejen místní, ale i turisté využijí otevřených dveří na zámku v centru města. Zámecký areál prošel složitým stavebním vývojem. Z poloviny 13. stol. pocházejí části kamenného hradu (válcová věž a část jižního křídla). 
V polovině 16. století došlo k renesanční přestavbě hradu, poslední větší úpravy byly provedeny v polovině 18. století. Dnes v něm sídlí Ústav jazykové a odborné přípravy. Veřejnosti jsou přístupná zámecká nádvoří a Památník krále Jiřího, který je součástí Polabského muzea a nachází se na 2. nádvoří. Otevřeno bude po oba dny od 9 do 17 hodin.

Další přístupnou památkou, která je však otevřena
i přes letní sezonu, je Havířský kostelík, sídlící směrem od Jiřího náměstí za mostem přes Labe po pravé straně. Jeho prohlídka je možná od 10 do 12 a pak od 13 do 17 hodin, rovněž po oba víkendové dny.

Poděbradskou novinkou
v rámci Dnů evropského dědictví je zpřístupnění altánu Gloriet, který se nachází v zahradě evangelické fary naproti hlavnímu vchodu do Základní školy Václava Havla. Provází jím farář Martin Fér. Altán je 
z jedné strany viditelný také od cyklostezky u Labe. Právě z této strany se nachází nyní pročištěné terasy. 
„V rámci oprav chystáme například vybetonování základů, vyspravení a injektáž zdí a další úpravy. Samotný altán asi trvale přístupný nebude, ale reálně zvažujme možnost zpřístupnění zmíněných teras," vysvětlil Fér.

Na celou akci už existuje rozpočet 700 tisíc korun, 
z nějž 200 tisíc už mají majitelé slíbeno jako dotaci od kraje. „V následující době ještě musíme sehnat zbylý půlmilion," říká evangelický farář.

CO VÍME O PODĚBRADSKÉ PAMÁTCE A JAK JI POMOCI ZACHRÁNIT

Gloriet je jednopatrový vyhlídkový altán pravidelného osmibokého půdorysu s vyloženým balkonem s vyhlídkou na řeku Labe. Je vystaven v roce 1820 v slohově čistém klasicistním stylu.

Prostor 1. NP je přístupný ze spodní, nižší terasy. 2. NP je přístupno z farní zahrady. Stropy jsou zaklenuty nepravidelnou omítanou cihelnou klenbou. Střechu tvoří nízká osmiboká kopule vrcholící korouhvičkou s malou makovicí.

Gloriet je ukázkou drobné zahradní architektury z 1. poloviny 19. století a je jedinou zachovalou památkou svého druhu v Poděbradech, proto byl prohlášen již roku 1958 kulturní památkou (spolu se souvisejícími terasami a schodištěm.)

Altán je založený na terasách nad Labem hned vedle frekventované cyklostezky a procházkové trasy nedaleko centra Poděbrad (od centra směrem na Nymburk), a tak významně dotváří prostředí této části města (hned v sousedství hotelu Zámeček).

Gloriet stojí na pozemku zahrady Farního sboru Českobratrské církve evangelické, která je jeho majitelem cca od roku 1900, kdy sbor celý pozemek koupil. Na pozemku stojí také evangelický kostel, fara a další sborové prostory.

Majitelé shání peníze na záchranu památky, jak se dá. Pomoci lze například odesláním dárcovské SMS ve tvaru DMS GLORIET na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více informací na gloriet.evangnet.cz

KTERÉ PAMÁTKY LZE NAVŠTÍVIT

ALTÁN GLORIET – v současnosti přístupný pouze ze zahrady evangelické fary (vstup branou naproti škole Václava Havla). V sobotu od 10 do 14 hodin, v neděli od 14 do 18.

HAVÍŘSKÝ KOSTELÍK NANEBEVZETÍ PANNY MARIE – v sobotu i neděli od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin

POLABSKÉ MUZEUM – PAMÁTNÍK KRÁLE JIŘÍHO – v sobotu i neděli od 9 do 17 hodin

ZÁMEK PODĚBRADY – v sobotu i neděli od 9 do 17 hodin