Bitva u Zborova, ve které se poprvé významně zaskvěla odvaha a odhodlání československých legionářů, se odehrála 1. a 2. června roku 1917. Jen slabě vyzbrojení Češi a Slováci tam prorazili čtyři linie rakousko-uherské armády a získali velké množství zajatců i válečného materiálu.

Příběh, který Divadýlko na Ukrajinu přiveze, však nebude o velkých dějinách, půjde spíš o kaleidoskop malých příběhů o radostech a strastech našich krajanů na pozadí válečné mašinérie.

Petr Matoušek kolem tématu dlouho přešlapoval po špičkách. Divadelní hry věnované Zborovu a napsané ve 20. letech odložil kvůli přemíře patosu, který by dnes mohl vyvolat nechtěný smích. „Musel jsem se pustit do vlastní tvorby. Pokusil jsem se podívat se na ty chlapy v zákopech civilnějším pohledem a vložit do nich uvěřitelné osudy," přibližuje režisér.

Členové Muzejního spolku ve skromných prostorách muzea sídlícího na kosmonoském zámku připravili novou expozici věnovanou zašlým časům kosmonoských hokynářství, koloniálů a konzumů.
OBRAZEM: Vrátili se v čase do zlaté éry koloniálů

Začal se rýsovat příběh, v němž se objevuje sedlák z Dobrovice, který se v zákopech setká se svým otcem oblékajícím rakouskou uniformu, profesor z turnovského gymnázia, který puškou sice nic netrefí, ale odhodlání má na rozdávání, vyhlášený kuchař z Votic, jenž i v nejtěžších chvílích dokáže obstarat jídlo, potomek českých emigrantů nebo budoucí legendární plukovník Josef Švec.

„Snažil jsem se, abychom se v prvních dvou obrazech trochu zasmáli, o to víc vynikne na konci hrůza války a statečnost našich legionářů. To byli obyčejní chlapi, kteří se stali hrdiny, mnohdy proti své vůli. Patosu jsem se až na pár řádek na konci hry bránil zuby nehty," říká Matoušek, který si zahraje kuchaře Houžvičku.

Amatérští herci, kterých na projektu pracuje dvacet, a to nejen z Divadýlka, ale i ze souborů v Dobrovici nebo Čelákovicích, aktuálně zkoušejí druhý obraz ze tří.

Švadleny jim šijí uniformy na míru a zbrojíř souboru Jan Jíše vymýšlí, jak markýrovat flinty, aby se česká výprava po překročení ukrajinských hranic nedostala do potíží.

„Nemám obavu z cesty na Ukrajinu, ale z cesty z Ukrajiny," směje se Roman Dušek, představitel Blažka, kulakaa potomka českých emigrantů. „Několikrát v roli opakuji, jak rád bych z Ruska zmizel, to v dnešní situaci určitě bude na Ukrajině rezonovat," dodává.

Hra Zborov aneb Hrdinové bez patosu bude mít premiéru 1. července ve městě Taropol nedaleko Zborova, o den později ji Divadýlko sehraje přímo na bojišti. Obecenstvo bude tvořit česká generalita i nejvyšší ústavní činitelé. V sobotu 8. července s ní rovněž vystoupí v Milovicích v rámci bojové ukázky.

Základní škola speciální Mladá Boleslav.
Speciální škola zatím marně hledá zázemí