Tehdy inkviziční soudce František Boblig z Edelstadtu vykonstruoval několik kauz proti mnoha desítkám nevinných lidí. Tehdy došlo i na mučení a upalování. Do povědomí veřejnosti se zmíněné téma přesahujících do dnešních časů dostalo díky skvělému filmovému zpracování režiséra Otakara Vávry.

Poděbradští ochotníci se dané předlohy chopili odpovědně a se zaujetím. Pro dnešního diváka je důležité sdělení, že lidé mají obvykle strach ze záležitostí, které nechápou nebo jim nerozumí. Ostatně podtitul poděbradského představení je více než výmluvný: Strach bývá nakažlivější než mor. A v neposlední řadě zůstává pravdou, že mizerové žijí v každých časech a nemusí se jim dařit špatně.

Adventní koncert zaplnil lavice evangelického kostela.
OBRAZEM: Hlahol zpíval v zaplněném kostele vánoční koledy

Kladem inscenace jsou vyrovnané herecké výkony na jednoduché, ale funkční scéně. Výkonům dominují Tomáš Čivrný jako soudce Boblig a Jaroslav Brendl v roli děkana Kryštofa Lautnera. V dámských rolích zaujala zejména Kateřina Vaněčková jako představitelka Zuzany Voglické, jedné z obětí procesů.

Hře nechybí potřebné napětí a dramatické situace, ale pro jejich větší spád a dynamiku by prospělo zkrácení některých dialogů. Podle režisérčiných slov se soubor s touto inscenací zúčastní soutěží amatérského divadla. První repríza je naplánována na pondělí 11. února 2019.

Ilustrační foto
V jízdních řádech přibývá vlaků