Akce, která se koná 25. března v Nymburce, má kořeny na Kolínsku. Právě odtud totiž pochází jedna z iniciátorek a pořadatelek festivalu, Hana Pavlíčková. Vůbec první rockování se uskutečnilo loni v létě. To však bylo založené hlavně na tom, že si na veřejnosti chtěli zahrát hudební amatéři. Podle organizátorky šlo tehdy o nultý ročník, na kterém se ještě nevybíraly žádné peníze. Později však přišel nápad, že by hudební akce měla někoho podpořit. Hned v říjnu se tak konal první „ostrý" ročník rockování, který již myslel na nymburský dětský domov. „Vybralo se 12 tisíc, takže fakt úspěch," uvedla Hana Pavlíčková.

Čtěte také: S Pekařem a Děkanem si výjimečně zazpívali i muzikanti z Rybiček 48

Polabské rockování nyní podle ní pořádají hlavně kapely The Infection a Falafel a v zařizování se členové kapel střídají. Láskou k hudbě prý chtějí pomáhat těm, kteří to potřebují. „Letos jsem na doporučení Kolínského deníku navrhla Maximka. Přečetla jsem si jeho životní příběh plný různých peripetií a už to nemohlo být jinak," popsala své pocity Hana Pavlíčková.

Hosté, kteří na hudební akci do nymburské kavárny U Strejčka na konci března dorazí, nezaplatí žádné konkrétní vstupné. U vchodu však bude kasa, do které budou moci vhodit tolik peněz, kolik sami uváží. Všechny vybrané peníze pak poputují k sedmiletému Maximkovi, s jehož rodinou jsou již pořadatelé ve spojení.

POMOC I OD WOHNOUTŮ

Není to poprvé, kdy se hudebníci sejdou, aby pomohli malému Maximkovi. V minulosti rodinný přítel uspořádal v černoskosteleckém pivovaru Bigbeat pro Maxima, na kterém zahrála mimo jiné známá česká kapela Wohnout. Výtěžek ze vstupného a další vybrané peníze pak rodičům Maximka pomohli s nemalými výlohami spojenými s léčbou. Pomocnou ruku podal také Zdeněk Hejduk, ředitel městského společenského domu v Kolíně, který se rozhodl Maximkovi věnovat výtěžek z akce Noty na pomoc, kterou každoročně pořádá. Dalším počinem, který chlapci pomůže, je dražba kytary Honzy Homoly z kapely Wohnout s podpisy různých hudebníků.

Čtěte také: Bájní gryfové budou na střeše snad alespoň v kopiích