To od 14.30 nabízí představení Čert vem anděla. Hned v neděli se však nejen děti těší na rozsvícení Vánočního stromu na náměstí Přemyslovců. V posledních letech se neslo ve znamení nejrůznějších překvapení. Vzpomeňme například na fascinující laserovou show před dvěma lety. Letos bude rozsvěcení originální něčím jiným.

Představí projekt Náš Ježíšek, který má připomenout tradiční české pojetí Vánoc s „naším“ hlavním hrdinou. Přijde o tom promluvit Děpold Czernin a možná se lidé na náměstí příchodu Ježíška dočkají. „U vybraných prodejců budou na vratnou zálohu či k zakoupení s nápojem porcelánové hrnečky s Ježíškem,“ lákají organizátoři. Více o projektu na dnešní straně 3. Kromě toho zazpívá několik pěveckých sborů, promluví starosta Pavel Fojtík i farář Jaroslav Krajl. Strom se rozzáří přibližně v 16.30.

O dva dny později bude úterý 5. prosince a pochopitelně do ulic vyjdou čerti, andělé a Mikuláš. Dárky budou rozdávat v Domě dětí a mládeže, a to dokonce natřikrát. Senioři si ještě před příchodem nebesko – pekelné party mohou příjemně odpočinout v Obecním domě při taneční a poslechové zábavě se skupinou Trioda, která se uskuteční od 14 do 17 hodin.

Ilustrační foto
Dva góly byly na soka málo, trenér byl hodně zklamaný

Zásadním termínem bude i čtvrtek 7. prosince. To se na náměstí v rámci farmářských trhů konají Vánoční trhy poskytovatelů sociálních služeb. Nakupující tak budou moci udělat radost hned dvakrát. Jednak výrobcům z chráněných dílen, jejichž výrobek si odnesou a pak samozřejmě těm, jež dárkem obdarují. Trhy potrvají od 9 do 14 hodin.
Velký zájem bude určitě i o Vánoční koncert filmových melodií. Ten se 7. listopadu od 18 hodin rozezní v Obecním domě. Zahraje sexteto Pražského filmového orchestru, zazní také specifické filmové vánoční melodie.

V sobotu 9. prosince zájemci mohou zajít na bývalou moštárnu v Tyršově ulici, kde se koná od 12 hodin akce s názvem Tržík. Prodávat budou malí výrobci i větší firmy, tématem trhu je heslo Zahrádkáři a Vánoce. „Jako občerstvení budeme mít vlastní vylisovanou jablečnou šťávu ochucenou a ohřátou, nebude chybět klasické svařené víno,“ zvou zahrádkáři.

Na vánoční výstavu bude možné zavítat do učeben výtvarných oborů na Základní umělecké škole od 12. do 14. prosince. 14. prosince se také uskuteční Vánoční koncert Nymburského komorního orchestru, a to v Obecním domě od 18 hodin.

FOTBALISTKA. Po zelených trávnících běhají také krásné ženy, jako je tomu v případě Kláry Pokorné
Klára Pokorná: Párkrát jsem zažila i pěstní souboje

Příznivci skupiny Crossband ani letos nepřijdou o jejich oblíbený Vánoční koncert. Uskuteční se 15. prosince večer v divadle od 19.30 a letos poprvé uspořádají i rodinný vánoční koncert hned druhý den, v sobotu 16. prosince od 15 hodin. Lístky už jsou v prodeji.

Další adventní víkend pak potěší milovníky vláčků. V sobotu 16. prosince mohou od 10 do 17 hodin zajít na akci Advent v modelovém kolejišti, které sídlí v Drahelicích téměř až u výjezdu z Nymburka na Kostomlaty. Organizátoři slibují spoustu kreativních dílniček a voňavých dobrůtek.

Tentýž den pak vystoupí od 17 hodin smíšený pěvecký sbor Hlahol v evangelickém kostele. V neděli 17. pak zazní Vánoční koncert v Hálkově divadle od 15 hodin.

A blížíme se do finále. V pondělí 18. prosince se na schodech budovy Nymburského kulturního centra a zároveň bývalé radnice na Palackého třídě uskuteční Vánoční zpívánky na schodech. Představí se žáci ze Základní umělecké školy B. M. Černohorského a začátek je naplánován na 15.30. V úterý dorazí do divadla Jů a Hele, je nachystáno představení pro mateřské a základní školy v podání divadla Loudadlo. Večer pak od 18 hodin vystoupí opět žáci umělecké školy na Vánočním koncertu v chrámu svatého Jiljí na Kostelním náměstí.

Ve středu 20. prosince v kapli svatého Jana Nepomuckého u divadla od 17.30 zazní Vánoční koledy v podání skautského střediska Modrá flotila. K dispozici bude také Betlémské světlo, které do Nymburka dorazí už v neděli 17. prosince. „Získat jej zájemci mohou po telefonické dohodě na čísle 737 949 632, na Vánočním zpívání a následně v Mezinárodním skautském středisku Tortuga ve středu 20. prosince až do 20 hodin,“ vzkazují skauti.

Chybět nebude ani letos Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Rozezní se v chrámu svatého Jiljí na Štěpána, tedy 26. prosince od 16 hodin. Předvede ji smíšený pěvecký sbor Hlahol.

Přehled vybraných akcí
3. prosince náměstí Přemyslovců – 14 – 18 - rozsvěcení vánočního stromu
7. prosince náměstí Přemyslovců – 9 – 14 – Vánoční trhy poskytovatelů sociálních služeb
7. prosince Obecní dům – 18 hodin – Vánoční koncert filmových melodií
9. prosince bývalá moštárna – od 12 hodin – Tržík – Vánoce a zahrádkáři
16. prosince Hálkovo divadlo – od 15 hodin – Rodinný vánoční koncert skupiny Crossband
18. prosince schody před bývalou radnicí – od 15.30 – Vánoční zpívánky na schodech
20. prosince – kaple svatého Jana nepomuckého – 17.30 - Skautské vánoční zpívání + Betlémské světlo
26. prosince – chrám svatého Jiljí – 16 hodin – Česká mše vánoční - Hlahol

Ilustrační foto
Dva góly byly na soka málo, trenér byl hodně zklamaný