Dá se říct, že favoritem jsou kolínští hokejisté. V tabulce jsou na šestém místě, tedy o tři příčky výš než Nymburk. A mají o pět bodů víc. Ale hlavně: hrají doma. A to může být velká výhoda a rozhodující faktor. Dá se očekávat, že na zápas přijde přes tisíc zvědavých fanoušků. A asi i těch, kteří na hokej tak často nechodí. Je to prostě svátek.

Nymburku se venku daří. Potvrdí to v Kolíně?

Na druhou stranu borcům Nymburka se na ledě soupeřů zatím daří. Doma sice naposledy prohráli s posledními Klatovy, ale předtím ve dvou utkáních vyhráli na soupeřových stadionech. „Je to jako každý rok. Loni jsme spolu hráli na začátku sezony, nyní už mají oba celky odehrány nějaké zápasy. Je to derby a to bude zase o bojovnosti a o štěstí," má před zápasem jasno trenér nymburských hokejistů Pavel Bičiště. „Kdo bude chtít víc, může to zvládnout vítězně," je přesvědčený kouč hostujícího mužstva.

Ten si také vzpomněl na poslední dva venkovní zápasy, kde Nymburk vyhrál. „Venku se nám hraje lépe. Doma si asi myslíme, že to půjde samo," uvedl Bičiště.

Soupeři se vzájemně velmi dobře znají, těžko se mohou něčím překvapit. „To je jasné. V Kolíně je větší hřiště. Půjde o to, jak se kluci vyspí. Opravdu se není čím překvapit. Někdo z hráčů bude asi nervózní, ale to je na místě. Uvidíme, kdo bude více chtít," řekl kouč devátého celku tabulky skupiny Západ, který by měl mít k dispozici všechny hráče. „Vypadá to, že budeme kompletní."

Za nymburský tým by mohli nastoupit dva hráči, kteří jsou zde na hostování právě z Kolína a kteří v minulé sezoně barvy Kozlů hájili.  Jedná se o brankáře Brázdila a Jiřího Kadlece mladšího.

Derby tak bude také soubojem Kadlece juniora s jeho otcem, který je lídrem kolínského mužstva. „Kluci určitě nastoupí. Brázdil odchytal vše a podává výborné výkony. Není tedy důvod, aby nechytal," odkryl karty před utkáním Bičiště. „Natěšený je i mladý Kadlec. Oba budou mít chuť, jde o velkou prestiž. Pro oba to bude pěkné utkání," dodal trenér Nymburka.

Kolín chce v derby zvýšit bojovnost

Domácí nepůjdou do utkání zrovna v nejlepším rozpoložení. Prohráli totiž třikrát za sebou. „Sezona je dlouhá, období, kdy se tak nedaří, přijde skoro na každý tým. Nepanikaříme, o hře a chybách se s hráči bavíme. Cesta vede přes zvýšenou bojovnost a větší organizovanost ve hře, kde je plno individuálních chyb," hledá před derby příčiny předešlých neúspěchů kouč kolínských Kozlů Václav Rác.

Derby je vždycky specifické a pro Kolín letos nebude jednoduché. Jednak se mu v poslední době nedaří, navíc také doma nemá zrovna nejlepší výsledky. „Je to jednoduché. Musíme zlepšit týmové pojetí a hrát s vyšším nasazením, zlepšit i kvalitu hry," má jasno trenér Kolína.

Kozlové dokonce měli podle zákulisních informací v týdnu společnou večeři. Týmová porada byla asi na místě.  „Snažíme se odlehčit situaci. Ale znovu opakuji, nepanikaříme," zůstává klidný trenér Rác, který nedělá z derby velkou vědu. „Je to pro nás utkání jako každé jiné. Vždy chceme vyhrát," burcuje své svěřence trenér šestého celku tabulky.

Ani v kádru Kolína se nedají očekávat závratné změny. „Brankáře střídáme skoro pravidelně a věříme jim. Žádné převratné změny nechystáme," řekl kolínský stratég.

V minulých zápasech nehrál Šifta a u něj je stále nejisté, zda do zápasu zasáhne. „O jeho startu se ještě rozhodne," dodal Rác.

SC Kolín - NED Hockey Nymburk

14. kolo druhé hokejové ligy skupiny Západ
sobota 22. listopadu, 17:07 hodin
zimní stadion v Kolíně