Zprvu se zdálo, že  po hymně zazpívané zpěvačkou Olgou Lounovou existuje na ledě jen jeden tým. Domácí (v černých dresech, jejich dražba hned po zápase přinesla finance na podporu Vězeňské služby ČR a nemocnice Motol) v úvodu kralovali a po krásné přihrávce O´Donnella je poslal do vedení dokonale tečující Redlich. Jenže další šance Boleslav přežila, a když domácí Kaut nedal tutovku a ještě při ní sekl do gólmana Peterse, trestali hosté po dokonale sehrané početní převaze. Byl to poprvé Kašpar, o něhož Kladno stálo před koncem přestupní uzávěrky, ale získala ho Boleslav.

Kašpar zmrazil kladenské publikum ještě v úvodu druhé třetiny, kdy potrestal po objetí brány hrubici Barinky. Rytíři upadli do herní krize a vysvobodit je mohl O´Donnell, jenže v samostatném úniku mezeru mezi Petersovými betony nenašel. Povedlo se až Austinovi po nádherném pasu Zikmunda. Kanadský bek dal už 16. branku sezony a zaútočil  na rekord Martina Ševce ze sezony 2006/07 (17 gólů v dresu Kladna).

Rytíři přežili kritickou chvilku v závěru prostřední části, kdy Brízgala lapil ránu právě Ševce z ideální pozice. "Jestli Kladno bylo lepší v úvodu, my zase ve druhé třetině, kdy jsme mohli odskočit a zápas rozhodnout. Bohužel jsme šance nedali a po signálu inkasovali," litoval hostující trenér Pavel Patera, jinak Kladeňák.

Rytíři Kladno odsadili třetí místo / Sev.en Hockey Cup / Kladno 1. 3. 2020
Sev.en Hockey Cup chválí i bývalé hvězdy, Rytíři končí třetí

Podívaná gradovala v posledním dějství. Domácí sahali po třetím gólu při vyloučení Kašpara. Celé dvě minuty strávili v útočném pásmu, pálili, ale Peters odolal.

Rytíři však tlak šroubovali do vyšších obrátek a po další ráně Austina, jíž dorovnal Ševcův extraligový rekord, už stadion vybuchl nadšením.

Kladenští pak ubránili i oslabení a power play hostů a cennou výhru slavili s plným stadionem. "V té třetí třetině jsme to chtěli urvat," hrdě hlásil trenér Kladna David Čermák, který je opatrně šťastný, že Kladno zase žije. „V situaci, v jaké jsme byli, jsme rádi, že v posledním kole máme o co hrát. S Litvínovem jsme sice třikrát prohráli, ale máme vše v rukách."

I Pavel Patera uznal, že v posledním dějství už Rytíři tahali za delší konec a chtě nechtě musel odpovědět i na otázku, jaký to byl zápas pro něho, původem Kladeňáka, který nyní touží po boleslavském úspěchu. "Tuhle otázku jsem přesně čekal,“ usmál se kouč Bruslařů a měl jasno: tenhle mač pro něj nemohl dopadnout dobře. Buď prohra "jeho" Boleslavi, nebo hokejová smrt "jeho" Kladna. „Samozřejmě jsem z Kladna, odehrál jsem tady skoro celou kariéru, takže mu přeji záchranu a snad se mu to povede. Teď jsem ale v Boleslavi, musím myslet na nás a my se musíme dobře připravit na play off,“ dodal Pavel Patera.

Rytíři Kladno – BK Mladá Boleslav 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Redlich (O'Donnell, Nash), 35. Austin (Zikmund, Machač), 51. Austin (Machač) – 15. Kašpar (Zbořil, Klepiš), 26. Kašpar (Lunter). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Pešek, Malý Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváků: 4960.

Kladno: Brízgala – Nash, Austin, Lakos, Kehar, Zelingr, Barinka, Zajíc – Jágr, Machač, Zikmund – Melka, Vampola, Strnad – O'Donnell, Stach, Redlich – Š. Bláha, T. Kaut, Hajný.

Mladá Boleslav: Peters – Hrbas, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Hrdinka – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, Jeglič, Cienciala – Lunter, Bičevskis, Kašpar – Flynn, Najman, Šťastný.

Jiří Burger, bývalá legenda hokejových Vítkovic, dnes trénuje mládež doma v Kladně.
Burger: kus vítkovického srdce přeje Kladnu záchranu