Každá série jednou končí. Tato trvala 17 let 3 měsíce a 3 dny. Přesně tolik času uběhlo od prvního vzájemného zápasu, které Nymburk 14. října 1995 vyhrál v Břeclavi 2:1. Od té doby se oba týmy utkaly v devíti vzájemných zápasech, ve kterých vždy Nymburk zvítězil. Až v tom desátém, hraném ve středu, Nymburk padl.

Nymburští odjížděli do 237 km vzdálené Břeclavi jen ve 14 lidech. Více hráčů totiž v současné době nemá trenér Bičiště k dispozici. „Člověk tam jede se smíšenými pocity. Dosud jsme je vždy porazili, takže šance byla i tentokrát. Deset lidí hraje stabilně první dvě lajny, dobří a rychlí bruslaři nechyběli, takže jsem věřil, že i v tomto složení můžeme myslet na vítězství," řekl v pozápasovém hodnocení trenér Nymburka Pavel Bičiště.

Nymburk začal na pět  obránců a devět útočníků. „Jeden hráč napadal, čtyři čekali na soupeře na půlce, a šlo to," přibližoval taktiku trenér. Při hře pět na pět neinkasovali Nymburští ani jednou. Vaz jim zlomily opět góly v oslabení. „První gól padl v oslabení, druhý ve čtyřech proti čtyřem. U tyčky zůstal volný a hráč a pohodlně dorážel," popisoval úvodní dvě inkasované branky nymburský trenér.

Ve druhé třetině již tak oslabený tým ještě více oslabil nejzkušenější nymburský hráč Přemysl Sedlák, který se nechal vyloučit do konce zápasu. „Byl to zkrat, který pohřbil všechny naše naděje. Hráli jsme sedm minut ve čtyřech," komentoval dění na ledě Bičiště. Nymburk v dlouhém oslabení dvakrát inkasoval, ale jednu branku také vstřelil.

Na začátku třetí třetiny snížil Šimek na dvoubrankový rozdíl, to bylo ale vše. „Ve třetí třetině se zranil Sem, takže jsme dohrávali na dvanáct lidí. I v tomto počtu jsme měli šance, nechyběl pohyb ani nasazení," pokračoval Bičiště, který se ještě pokusil o zázrak, když v přesilovce odvolal gólmana. V power play ale hosté inkasovali popáté.

Jakub Marvan