V průběhu srpna a začátku září sehrál Nymburk celkem sedm přípravných zápasů. Čtyři z toho vyhrál, jednou remizoval a jednou prohrál. Nejkvalitnější utkání sehrál Nymburk s Vrchlabím. „Na Vrchlabí bylo vidět, že má tým dobře poskládaný a že mají kvalitu. Dobří jako Hodonín asi nebudou, ale všechny lajny hrály velmi dobře kombinačně," uvedl trenér nymburského týmu Pavel Bičiště, kterého v letošní sezoně bude opět na střídačce doplňovat Pavel Soudský.

Pro letošní sezonu udržel Nymburk loňský kádr pohromadě, navíc přišly dvě velké posily. Vrátili se totiž Lukáš Král s Ondřejem Křížem, kteří dlouhá léta brázdili prvoligová kluziště a oba patřili mezi top hráče první ligy. „Celou přípravu jsme se snažili najít  hráče, které bychom mohli k těmto dvěma zkušeným hokejistům dát," říká nymburský trenér. „V průběhu jednoho přípravného zápasu jsme zkusili dát všechny zkušené hráče k sobě a sestavit z nich jednu speciální pětku. Nakonec jsme se ale rozhodli pro začátek nechat Sedláka se Stehlíkem pospolu a především jsme hledali koho ke Královi. Lukáš si nakonec sám řekl, že chce hrát s mladými. O prvních dvou pětkách máme jasno, o místo ve třetí bude bojovat zbytek sestavy," poodkryl tajemství skládání jednotlivých formací nymburský šéf střídačky. „Záleží samozřejmě na každém hráči, jak přistoupí k tréninku. Přijdou zranění nebo se nebude dařit a se sestavou se bude hýbat. To je příležitost pro ostatní ukázat se, co v nich je," připomíná hokejové zákonitosti Bičiště.

V úplném úvodu soutěže se Nymburk střetne s Kolínem, se kterým se letos neutkal ani v jednom přípravném utkání. Před začátkem se sezony byla šance, že by Kolín šel hrát první ligu, z této varianty ale nakonec sešlo. „Kolín má postupové ambice a ať už by se mu měl postup povést sportovní nebo administrativní cestou, tak já jim ho přeji," říká nymburský kormidelník.

Nymburk má na začátku sezony poměrně příznivý los. Z prvních čtyř zápasů hraje třikrát doma. „Z těchto zápasů chceme nasbírat co nejvíce bodů," hlásí nymburský trenér a připomíná, že úspěšný start do soutěže je důležitý pro každý tým. A jaké cíle má Bičiště pro právě začínající sezonu? „Když si to sedne a bude to klapat, můžeme se v tabulce pohybovat hodně vysoko," věří si Bičiště. Důležité budou domácí zápasy, které se musí vyhrávat. „Vloni jsme měli bilanci domácích zápasů výbornou a v tomto trendu bych chtěl pokračovat. Myslím si, že oproti loňsku je mančaft o hodně zkušenější. Mladí vidí starší zkušené hráče, a mohou se od nich učit. Chtěl bych, abychom se pohybovali na špičce tabulky. Když porovnám obě skupiny z loňska a podívám se na získané body, tak je mým cílem pohybovat se do pátého místa tabulky," tvrdí odvážně Bičiště. 

Soupiska

Brankáři

1     Pavel Bílek
35     Romam Matoušek
Lukáš Novotný

Obránci

19     Pavel Cicvárek
13     Václav Dvořák
31     Miloš Kozák
24     David Kulich
21     Adam Kuzďas
4     Ondřej Kříž
Michal Petira
40     Roman Procházka
Marek Voženílek
12    Josef Šefl

Útočníci

77     Karel Bičiště
Lukáš Bureš
23     Michal Chvojka
22     Martin Dulovec
30     Stanislav Eis
28     Lukáš Král
29     Jiří Martinec
69     Pavel Němeček
Patrik Poulíček
9     Přemysl Sedlák
8     Jaroslav Sirotek
7     Jan Stehlík
17     Josef Toma
15     Dominik Tregl
81     Martin Šimek
Jakub Řezníček

Změny v kádru

Odešli: Velechovský Filip (Hodonín), Vrba Filip, Kurka Jiří, Frolík Jakub, Belay Martin, Jiránek Tomáš, Rys Jiří (všichni konec hostování z Mladé Boleslavi), Sem David (Kobra Praha).
Přišli: Král Lukáš (Benátky), Kříž Ondřej (Litoměřice), Procházka Roman, Kuzďas Adam (oba Poděbrady),  Eis Stanislav (Kobra Praha), Dulovec Martin (Francie), Němeček Pavel (návrat k aktivní činnosti), Kulich David (JUN Mladá Boleslav), Chvojka Michal (Letňany), Petira Michal, Voženílek Marek, Bureš Lukáš, Poulíček Patrik, Řezníček Jakub (všichni střídavý start z Juniorky Pardubic).

První kolo

Nymburk – Kolín
Pelhřimov – Bílina
Milevsko – Mor. Budějovice
Vrchlabí – Řisuty
Děčín – Žďár
Klatovy – Klášterec
Tábor – Sokolov
Jindř. Hradec – Jablonec
Kobra Praha – volno

Los Nymburka – základní část – 1. polovina

1. kolo    sobota   14. září    17.00 NED Hockey – SC Kolín
2. kolo    sobota      21. září    17.00 NED Hockey –  Pelhřimov
3. kolo    středa      25. září    18.00 Milevsko 2010 – NED Hockey
4. kolo     sobota     28. září    17.00 NED Hockey – Vrchlabí
5. kolo    středa       2. října    18.00 HC Děčín     – NED Hockey
6. kolo    sobota     5. října            NED Hockey volno
7. kolo    sobota      12. října    17:30    SHC Klatovy    – NED Hockey
8. kolo    středa    16. října    18.00 NED Hockey – HC Tábor
9. kolo    sobota      19. října    18:00     Jindř. Hradec – NED Hockey
10. kolo středa       23. října    18:00    NED Hockey – Jablonec n. N.
11. kolo sobota      26. října    17:30    Baník Sokolov –  NED Hockey
12. kolo sobota       2. listop.    17.00 NED Hockey – Klášterec n.O.
13. kolo středa       6. listop.    18:00    Kobra Praha – NED Hockey
14. kolo sobota      9. listop.    17.00 NED Hockey – Žďár n. S.
15. kolo  sobota    16. listop.17:00    HC Řisuty – NED Hockey
16. kolo sobota    23. listop    17.00 NED Hockey – M. Budějovice
17. kolo středa      27. listop.    18.00 Draci Bílina – NED Hockey

Systém soutěže

Systém 2. ligy se oproti posledním letům značně změnil. Místo tří skupin se bude hrát pouze ve dvou skupinách a to ve skupinách Východ a Západ. Moravské týmy z loňské skupiny Střed se přesunuly do skupiny Východ, ostatní týmy ze skupiny Střed se sloučily se skupinou Západ.

Dvouskupinový systém byl naposledy uplatněn v sezoně 2008 – 2009. Nymburk byl zařazen do skupiny Západ. Ve skupině Východ je dvanáct  mužstev, ve skupině Západ je sedmnáct mužstev. Ve skupině Západ se bude hrát základní část dvoukolově každý s každým, což je dvaatřicet zápasů. Poté následuje play off, do kterého postoupí šestnáct týmů. Všechna kola vyřazovací části se hrají na tři vítězná utkání, přičemž první, třetí a případný pátý zápas se hraje na ledě lépe umístěného týmu po základní části. Tým na sedmnácté pozici bude hrát baráž o 2. ligu.

Bodování zůstává stejné. Vítězství v normální hrací době – 3 body, remíza – každé mužstvo 1 bod, vítězství v prodloužení 2 body. Prodloužení se hraje na pět minut a jen se čtyřmi hráči, kdo dá gól, vyhrál. Pokud se nerozhodne ani v prodloužení, následují samostatné nájezdy. Nejprve po třech na každé straně a pak po jednom až do rozhodnutí, vítězné mužstvo po samostatných nájezdech si připíše dva  body do tabulky. V utkání musí nastoupit minimálně tři hráči mladší dvaadvaceti let, tj. hráči ročníku 1991 a mladší.

Týmy budou první polovinu doma nastupovat v tmavých dresech a venku ve světlých, po první polovině soutěže budou domácí nastupovat ve světlých dresech a hosté v tmavých dresech.

Úředním hracím dnem o víkendu byla nařízena sobota.

Smutná zpráva

V pátek 6. září zasáhla nymburský hokej velice smutná zpráva. V páteční podvečer totiž zemřel ve věku nedožitých 58 let bývalý nymburský hokejista a trenér, později časoměřič, zapisovatel a hlasatel v jedné osobě Jan „Čenda" Černý. Poslední rozloučení s tímto neuvěřitelně hodným a obětavým člověkem se koná v pondělí 16. září.
Čest jeho památce.

Jakub Marvan