Podle posledních dostupných údajů se u nás zabývá včelařením asi 63 tisíc lidí, kteří se starají o téměř sedm set tisíc včelstev. Převážnou část vyprodukovaného medu přitom včelaři prodávají rovnou koncovým zákazníkům.

Ať už jste pravidelným konzumentem medu, nebo ho máte doma jen pro případ nachlazení, určitě jste si všimli toho, že med od včelaře se s tím, co koupíte v marketu, nedá srovnat. Proč tomu tak je? Podle odborníků je to tím, že většina medu v marketech je z dovozu a pochází z rostlin, které u nás neznáme. Výrobci se navíc snaží udržet stejnou chuť a kvalitu, takže medy různě míchají. Pokud během přepravy a skladování dojde k nešetrnému chování, med rychle ztrácí na kvalitě.

Ilustrační foto
Lidé chodí pro med raději přímo ke včelařům

Chcete-li si tedy koupit kvalitní med, navštivte některého ze včelařů ve vašem okolí. Co se týče chutí, jde vždy o preference konzumentů. Jednotlivé medy se totiž od sebe velmi liší, stejně jako chutě spotřebitelů.

„Někdo dává přednost pastovým medům díky jejich konzistenci. Někdo má rád medovicový med, jiný zase květový. Nedá se říct, který druh je lepší nebo horší. Ale pokud si někdo najde včelaře ve svém okolí, tak si myslím, že se nezklame. Malí včelaři nemají potřebu med nějak falšovat nebo kazit. Toho bych se nebál,“ uklidňuje milovníky medu Petr Špaček ze stejnojmenného rodinného včelařství v Cidlině na Třebíčsku.

Fakta a mýty o medu

  • Kvalitní med je stále čirý a tekutý - mýtus
    Přirozenou vlastností každého medu je jeho krystalizace, někdy též chybně nazývaná cukernatění. Doba, za kterou med zkrystalizuje, se liší především dle druhu medu, například medovicové medy krystalizují později.
  • Krystalizace medu je známka kvality - pravda
    Pokud nám med krystalizuje, je to známka toho, že v něm probíhá přirozený proces a nebylo s ním nešetrně manipulováno, případně nebyly přidány žádné další příměsi. Za jak dlouho začne med krystalizovat, záleží na vzájemném poměru obsažených cukrů - glukózy a fruktózy.
  • Tmavý med je kvalitnější – mýtus
    Barva medu nemá žádný vliv na jeho kvalitu. Rozdíl v barevnosti medů je dán zdrojem snůšky a tím, zda se jedná o med květový, nebo medovicový, který je zpravidla tmavší.
  • Med se nemůže zkazit – polopravda
    Med sám o sobě, pokud je správně vyzrálý a skladovaný, má neomezenou trvanlivost. Je to způsobeno vysokým obsahu cukru, nízkým podílem vody a také jeho antibakteriálními účinky. Jestliže je tedy med skladován v teplotě do 25 °C, v temnu nebo mimo přímé sluneční světlo a je uchováván ve vhodném uzavíratelném obalu, opravdu se nemůže zkazit. V případě, že se do medu dostane vlhkost, může začít med kvasit.
  • Med se teplem ničí - polopravda
    Pokud je med vystaven dlouhodobému zahřívání při vysokých teplotách, tak se opravdu snižuje jeho kvalita. Přichází totiž o své výživově hodnotné látky, zejména enzymy. Oproti tomu pokud med dáme například do horkého čaje nebo ho použijeme při vaření či pečení, jeho kvalita zůstane srovnatelná.
    Jak tedy „rozpustit“ zkrystalizovaný med? Ideální způsob je rozehřát med ve vodní lázni, jejíž teplota se pohybuje mezi 40 až 50 °C. V žádném případě se nedoporučuje med rozehřívat v mikrovlnné troubě.
  • Pastový med není med - mýtus
    Pastový med se od běžného liší pouze svou konzistencí, nikoli složením. Vzniká pomalým mícháním po několik minut po dobu tří až pěti dnů, jakousi řízenou krystalizací, kdy se vznikající krystaly mícháním rozmělní na menší. Během procesu se do medu nic nepřidává ani není tepelně upravován nebo šlehán. Díky své konzistenci se dobře roztírá na pečivo a neztéká.
  • Med je zdravější než cukr - pravda
    Poctivý med obsahuje krom cukrů také enzymy, vitaminy a minerály, navíc je díky obsahu jednoduchých cukrů snadno stravitelný. Med se používá zejména na nachlazení, ale pomáhá také ke správnému trávení a díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí buněk. Alternativní medicína využívá med na hojení ran a popálenin.
  • Po medu se nekazí zuby – mýtus
    Všechny cukry, tedy i glukóza a fruktóza, které jsou obsaženy v medu, slouží jako živná půda pro ústní bakterie a to i přesto, že med vyniká svými antibakteriálními účinky. Žádné laboratorní testy dosud neprokázaly, že by vliv medu na vznik zubního kazu byl menší než u ostatních sladkých potravin.

Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze, projekt Včelstva online