Loňský ročník se konal v Ostravě a letos připadlo jeho pořádání právě Okresnímu sdružení hasičů v Benešově. Benešovští hasiči mají s plesem bohaté zkušenosti, protože ten letošní byl v pořadí čtvrtý, který hostili.

Kromě hasičů ples podpořil i Středočeský kraj, jehož hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná, spolu se starostou města Jaroslavem Hlavničkou, ples zaštítila. Akce takového rozsahu by se samozřejmě neobešla bez dalších sponzorů, kterým patří obrovské poděkovaní.

Ilustrační foto.
Bezpečnost stále nehlídá elektronika, ale hasiči

Program zahájil moderátor večera Saša Hemala, který vzápětí na pódium pozval starostu celorepublikového Sdružení hasičů Jana Slámečku, generálního ředitele Hasičského záchranného sporu ČR Drahoslava Rybu a starostku benešovského okresního sdružení Danu Vilímkovou. Po krátkých zdravicích se program plesu rozjel naplno.

Sólu pro Danu Vilímkovou

První tanec patřil tanečnímu sólu právě pro Danu Vilímkovou, která byla duší a hnacím motorem pořadatelů plesu. Na otázku, jak psychicky náročné bylo organizovat ples v nejistém období mezi bouří Sabina a bouří Denis, kdy teoreticky hrozilo, že mnozí hasiči namísto slavnostních uniforem obléknou zásahový oděv, odpověděla: „Vůbec jsem se toho nebála, protože jsem na takové věci, jako Sabina a Denis neměla vůbec čas přemyslet.“

Na plese byli i hasiči s Polska a Slovenska. I jejich účast vysvětlila Dana Vilímková „Letité partnerství s našimi zahraničními kolegy vzniklo už za působení předchozího starosty okresního sdružení Josefa Páva, a my v něm velmi rádi pokračujeme,“ řekla krátce potom, kdy právě od slovenských hasičů obdržela medaili Za spolupráci III. stupně.

Z výcviku kolínských hasičů - lezců na věžovém jeřábu v Mukařově.
Na jeřábu se hasiči učili, jak bezpečně lézt po skalách

O hudební část programu se postaral nejprve zpívající hasič Dan Moravsky, jehož chraplavý hlas přímo vybízel, aby kromě vlastních písniček s hasičskou tematikou zařadil do repertoáru i skladby Dalibora Jandy. Jeho vlastní tvorbu si zájemci mohli poslechnout na CD, které bylo zdarma k dispozici.

Následovalo předtančení v podobě latinskoamerických rytmů a došlo také na výrazový tanec.

Potom už se zábava rozjela naplno. Na pódiu se střídala taneční hudební skupina Unisono s dechovým orchestrem Sebranka, obojí z nedaleké Vlašimi. Na pořadu večera byla i tombola o hodnotné věcné ceny.

Z předávání ocenění dobrovolným hasičům za úspěchy v požárním sportu.
Hasiči jsou superlidi: sportují, organizují - a hlavně pomáhají

Reprezentační ples v Benešově se opravdu povedl, a byl odměnou dobrovolným hasičům za jejich záslužnou činnost.