Rozhodoval jste se dlouho, zda nabídku přijmete?

Vedení Milovické ligy malého fotbalu mě poprvé kontaktovalo asi před dvěma týdny. Vedli jsme spolu dlouhý rozhovor, po kterém jsem to v podstatě odmítl. Pak jsem se byl podívat na domácím zápase s Pardubicemi a poté jsem se sám ozval vedení, že bych rád výběr převzal. V minulém týdnu jsme měli schůzku a tam jsme se celkem rychle dohodli.

Co pro vás takový závazek znamená?

Jednoznačně výzvu. Výzvu vrátit Milovice tam, kam podle mě patří.

Těšíte se, nebo máte obavy, jak to bude vypadat?

Řekl bych, že od každého trochu. Poprvé povedu tým jako hlavní trenér, takže se těším, že budu rozhodovat o všem podstatném. S tím se ovšem pojí trochu obavy, jak bude vše fungovat. Každopádně převažují pozitivní pocity. Jinak bych do toho nešel.

Považujete to za důležitý krok ve vaší trenérské kariéře?

Samozřejmě, moje trenérská kariéra je na začátku a tohle je další krok vpřed. Věřím, že získám spoustu užitečných zkušeností, které později využiji.

Milovice jsou v Superlize malého fotbalu poslední, v čem vidíte příčinu?

V zápasech, které jsem měl možnost sledovat, mi přišlo, že hráči jsou až příliš lehkovážní a hrají dost individualisticky. Zvlášť teď na jaře. Nelíbil se mi ani jejich přístup. To vše se odráželo ve výsledcích.

Má výběr na víc než na spodek tabulky?

Jistě, u výběru jsem dřív působil ve funkci asistenta, takže moc dobře vím, že kvalitní hráče máme. Teď je potřeba z nich utvořit fungující tým, který půjde za stejným cílem.

Co můžete změnit za krátkou dobu před dalším utkáním?

Vše se bude odrážet od toho, jakou sestavu se mi podaří dát dohromady na zápas s Příbramí. Určitě ale musíme změnit přístup a disciplínu. Hráči by si měli uvědomit, že reprezentují svůj oblastní svaz a podle toho se taky chovat.

Na čem chcete založit milovickou hru?

Na tom, co zdobilo Milovice dříve. To je týmové pojetí, bojovnost a nasazení. To mi v poslední době scházelo. Mám určitou vizi. Mým úkolem je teď tým přesvědčit o tom, že cesta, kterou se chceme dát, je ta správná.

Bude se hodně lišit první nominace od předchozích výběrů?

Určitou představu už mám. Ke změnám zcela jistě dojde. Ovšem dost to záleží na hráčích, jak se k tomu postaví.

S čím budete po sezoně spokojený?

Nechci teď mluvit o tabulkovém postavení. Do konce Superligy zbývají čtyři kola. Samozřejmě že chceme vyhrávat a sbírat body, ale do popředí už se nedostaneme a sestup nám také nehrozí, takže pro mě osobně je důležitější to, jak se budeme prezentovat. Chci, abychom do příští sezony vybudovali kostru týmu, zavedli nějaké pořádky a nastavili systém, v kterém bude v budoucnu výběr fungovat. Ovšem neznám nikoho, kdo chce skončit poslední.

Využijete také poznatky z trénování české reprezentace do 21 let?

Určitě, něco jsem tam už zažil, takže toho chci využít. Tam se nám podařilo dát dohromady výborně fungující tým, který hraje skoro tak, jak bych si představoval. Právě toho chci dosáhnout i ve výběru Milovic.

JAROSLAV KÁRA