Jaká byla podzimní fotbalová sezona z vašeho pohledu?

Z počátku to bylo zajímavé hlavně z pohledu elektronických zápisů, kdy si všichni zúčastnění museli nový systém „ošahat". V pozadí startu soutěží byl velký úbytek rozhodčích, který se nám podařilo v rámci spolupráce s okolními okresy eliminovat, takže kluby nic zásadního nepocítily. Jinak podzimní část sezony proběhla až na jednu výjimku bez větších problémů.

Museli jste řešit nějaké zásadní problémy nebo to byla celkem klidná sezona?

Hodně se řešil zápis o utkání a podklady pro jednání komisí. V současné době v zápise, až na vedoucí družstev, nikdo nic nepotvrzuje a pak je problém s dokazováním. To se ukázalo už na začátku sezony a nakonec jsme to pocítili hlavně na závěr v utkání Seletice – Dymokury.

Máme za sebou první půlrok elektronické revoluce. Co to klubům přineslo?

Kluby si na systém zvykly. Jako každá „revoluční" věc, má na začátku trochu problematický rozjezd, ale vše se nakonec povedlo. Myslím, že kluby si již na elektronický systém zvykly a berou ho pozitivně a to hlavně v možném okamžitém přístupu na jiné zápisy a výsledky.

Jaké jsou ohlasy z okresních klubů?

Z devadesáti procent to kluby hodnotí pozitivně. Někde ještě trochu vázne připojení, někde se zase perou se zadáváním méně počítačově zdatní. Ale to hlavně proto, že je v tom ty mladší nechávají. Ale jinak si vše sedlo.

Vy osobně si myslíte, že to byl krok správnou cestou?

Já osobně jsem nebyl příliš velkým fandou tohoto systému. Tento krok by ale stejně jednou musel nastat, takže nakonec bych to hodnotil pozitivně.

Vyskytly se někde nějaké problémy s novou formou zápisů nebo přestupů?

Vždycky se najdou problémy. Překvapilo mě, že si vše sedlo dříve, než jsme čekali. Tak po šesti týdnech neměli kluby ani rozhodčí zásadní problém ani v zápisech ani v přestupech.

Na začátku některé kluby s novelizací spokojeny nebyly. Změnily tyto kluby podle vás názor a přijaly vše podle vašich představ?

Myslím, že ano.

Najdou se věci, které byste rád vylepšil nebo přímo změnil?

Právě zmíněné potvrzování jednotlivých údajů v zápise by byl ten správný krok a změna, ale to by se muselo stát celorepublikově, což nepředpokládám.

Sníženy by měly být dotace od státu na sportovní činnost různých odvětví a sportovních klubů. Co tomu říkáte?

To je tu každý rok. Někde se ubere, někde přidá. Z pohledu klubu se tím nemá cenu na naší úrovni zabývat, než to reálně nastane. Od vedení OFS samozřejmě tlak směrem nahoru je.

Vy jste dříve vystupoval jako fotbalový rozhodčí. Pískáte ještě?

Za celý rok 2015 jsem odpískal jedno utkání mladšího dorostu a to z důvodu, že bychom neobsadili čtvrté třídy, neměl by tam kdo jet. Takže z mé strany se o tom, že bych pískal, ani snad nedá mluvit.

Jaký je váš osobní názor na to, že kluby mezi sebou mohou navázat faremní spolupráci. Jste toho zastáncem nebo spíše odpůrcem?

Asi by tomu slušela přísnější pravidla, pak by farmy mohly fungovat. Od podzimu by měl platit nový přestupní řád a tam žádné farmy již nejsou.

A co střídavé starty?

Střídavé starty rozhodně ano! Myslím, že to mládeži jen pomáhá.

Klubů celkově stále ubývá. Myslíte si, že se to zastaví, nebo že ještě nějaké kluby „zahynou"?

To se nezastaví. Není to jen o tom, že děti sedí u počítačů, jak se říká… Sportů přibylo, jiných možných aktivit také, takže ve fotbale logicky nemůže být tolik hráčů jako dříve.

Okresní fotbal není jen dospělá kategorie, ale jde také o mládež. Jak jste spokojený s vývojem fotbalové mládeže na okrese?

V našem okrese se začala mládež zvedat. Tedy hlavně v přípravkách a snad to kluci vydrží až do dorostu a dospělých. Myslím, že jako okres máme velmi dobře našlápnuto. Naše výběry tento rok postoupily přes kraj a oblast Čech až na republikové finále, což je zatím největší úspěch okresu Nymburk v historii.

Také zde dochází k úbytku družstev. Jak děti k fotbalu přilákat?

Asi to nebude jen o tom, jak přilákat děti. Ono to začíná být spíše o tom, jak přilákat dospělé, které se o ty děti postarají a to nejen v tréninkové fázi, ale i organizační.

Některé fotbalové kluby pořádají nábory mladých členů, ale co v tomto směru může dělat Okresní fotbalový svaz?

V tomto směru jim můžeme finančně, nebo organizačně, po naší ose, pomoci. Finanční pomoc je hlavně v zajištění prostředků z FAČR na tyto nábory. FAČR přispívá na nábory dvakrát ročně, ale z našeho okresu si zatím nábory kluby dělají raději sami bez přispění.

Nedostatek mladých hráčů v okresních soutěžích je patrný. A když se někde zjeví nadějný hráč, sáhnou po něm kluby větší nebo hrající vyšší soutěže. Cítíte to jako problém?

To je právě jedna z věcí, kdy fungují střídavé starty. Pokud se hráč chytne ve střídavém startu, následuje přestup a to je, myslím, v pořádku. Přece asi není dobré někomu bránit zahrát si lepší fotbal.

Představte blíže čtenářům svoji osobu. Co děláte, když zrovna nejste ve funkci předsedy svazu?

Funkci předsedy OFS a OS TJ-SK dělám ve svém volném čase. Obě dvě odvětví OFS a OS spolu úzce souvisí, vždyť jde o sport. Jedná se o funkci neuvolněnou. Takže když nezvedám jeden fotbalový telefon za druhým, nebo nejsem na svazu, či schůzi, snažím se uživit rodinu jako projektant.

Jaké jsou vaše koníčky kromě fotbalu?

V zimě rád jedu na běžky a v létě na kole. Na jiné koníčky už není čas.

Jaká je vaše vysněná dovolená?

Bez signálu mobilního telefonu. Signál je skoro všude a člověku to nedá si nezapnout mobil. Fotbal i živobytí nemá nikdy dovolenou.

Kluby už tedy mají za sebou letní elektronickou revoluci. Ale co je čeká dál?

Hned z počátku roku bude všechny oddíly čekat mimořádná valná hromada OFS. Ta se koná 10. února v hostinci U Hroudů v Poříčanech od 18 hodin hodin, prezence bude od 17.30 hodin. Tam si budeme muset schválit nové stanovy, tak, aby byly v souladu s občanským zákoníkem a stanovami FAČR. Další a to hodně podstatnou změnou od podzimu příštího roku bude přestupní řád. Zruší se hostování, střídavé starty a farmy. Do dvanácti let budou hráči takzvaně „volní", to samé platí pro dospělé asi od 32 let. Ty věkové hranice jsou ještě v projednávání. Ostatní hráči budou volní také, ale jen určitý časový úsek v roku a to za úplatu. Ale bez souhlasu mateřského klubu. U volných hráčů tato pravidla budou platit, pokud nebudou mít v nějakém klubu smlouvu, což si myslím, že u nás na okrese nebude nikde. Všechny tyto věci jsou ale stále v jednání, věkové hranice a podobné věci nejsou konečné. Všechny tyto změny se dějí hlavně s ohledem na to, aby všechny země v UEFA měly stejné podmínky. My jsme jednou ze zemí, které tento soulad chybí. Takže vlastně po fotbalové revoluci se máme stále na co těšit a změny nekončí.