„Boj to byl, ale vítězství mělo být daleko vyšší, protože šancí jsme měli opravdu hodně. Ale nějak nám to tam teď nepadá, takže jsme rádi alespoň za ten jeden gól,“ oddychl si sedmatřicetiletý Piták po devadesáti minutách v úmorném horku.

Domácí se do nováčka, který stále čeká na své první vítězství, zakousli hlavně v prvním poločase. Do brány ale míč neprotlačili ani z největších závarů. Když to tedy nešlo na menším hřišti silou, zafungovala fotbalová chytrost v podání zvučné předsezónní posily z hradecké Olympie. Přesně načasovaná „šajtle“ otevřela před Petrem Putzem téměř ideální střelecký prostor, po nekompromisní ráně o břevno mohli oba přijímat zasloužené gratulace spoluhráčů. Jelikož hosté ve své jediné velké šanci na vyrovnání v závěru těsně přestřelili, zůstala Putzova trefa vítěznou.

„Vymyslel krásnou přihrávku,“ vysekl domácímu špílmachrovi poklonu i trenér hostů Jiří Kabyl. Samotnému by se podobně ostřílený borec, který překlopí relativně vyrovnané utkání, v sestavě náramně hodil. „V počtu těchto hráčů je mezi námi rozdíl, i když na hřišti podle mě až takový nebyl a zápas jsme odehráli se ctí,“ soudil.

Brankář Petr Čech.
Petr Čech myslí na druhé: My z Arsenalu dáváme peníze naší nadaci


Piták byl rád, že naplnil alespoň jednu část úkolů, s nimiž vybíhá na hřiště – dávat, nebo připravovat góly. „Dneska se to povedlo. Navíc jsem trefil tyč. Ale mohlo to být i lepší. Hlavní je, že máme tři body,“ řekl Piták k druhé podzimní výhře, kterou se Zápy vyhouply na sedmou příčku.

Po čtyřech kolech tak mohou v klubu z městyse na Praze-východ mluvit o průměrném rozjezdu. „Možná jsme si mysleli, že budeme mít víc bodů, ale je to začátek soutěže. Hráli jsme s celky, které postoupily, a soustředily se jen na bránění. Bylo těžké se tam dostat,“ připomněl Piták.

V Zápech se bývalá opora Slavie, která si vyzkoušela i zahraniční angažmá v rakouském Salzburku, neocitla náhodou. Bydlí doslova v sousedství a druhou ligu, kterou vykopal s hradeckou Olympií, už hrát nechtěl. Přednost dostalo trénování slavistického dorostu. „S druhou ligou by to nešlo skloubit,“ má jasno.

Historik Karel Herčík odhalil pamětní desku na rodném domě Jana Nepomuka Krouského.
Kdo letos dostane Cenu města Mladá Boleslav?


V novém působišti prý našel fungující partu. „I když přišlo hodně kluků, tak si myslím, že se to časem dá do kupy a výkony se budou lepšit,“ je přesvědčený odchovanec hradeckého fotbalu, který se v Zápech o jednu sezonu minul se svým někdejším spoluhráčem ze Slavie Davidem Kalivodou. „Jsou tady sparťani, ale přivádějí sem samé slávisty, což je zajímavé,“ reagoval pobaveně muž s třináctkou na dresu. Tentokrát rozhodně šťastnou…