Podle žalobkyně byly ovlivňovány zápasy středočeských fotbalových soutěží, rozhodčí údajně dostávali úplatky v řádu tisícikorun. Za podplácení byli odsouzeni i trenéři a funkcionář. Obžalovaní vinu odmítají, advokátům se nezamlouvalo ani odůvodnění rozsudku.

„Jsme velmi nespokojeni, protože žádné odůvodnění nezaznělo, takže nevíme, proč byli naši klienti odsouzeni," řekl novinářům po vynesení verdiktu advokát Michal Bušek. Podle samosoudkyně Marcely Buštové byly předložené důkazy dostatečné, stěžejní jsou podle ní hlavně odposlechy nebo videozáznamy z kabin rozhodčích.

Obhájce Karol Hrádela namítl, že z odposlechů není jasné, o čem se obžalovaní dohadují. Poukázal na to, že se mluví třeba o svačině nebo o třech litrech. Podle něj nelze vyloučit, že šlo o občerstvení a o nápoje. „Mohou to být tři litry minerálky. Víme, že když rozhodčí běhají, tak toho poměrně dost vypotí. Po posledním utkání sezony také bývá obvyklé, že se setkají kluby a oslavují," podotkl Hrádela. Na jiném místě odposlechů se zase hovoří o talířích. „Všichni víme, že když se řekne talíř, tak je to tisíc korun," odmítla podobné námitky Buštová. Hrádela ale podotkl, že i kdyby tím byly myšleny peníze, tak není zřejmé, že byly nabídnuty proto, aby rozhodčí porušil svou povinnost.

Obžaloba byla podána na 24 lidí, dva ale zemřeli a u tří bylo stíhání už dříve podmíněně zastaveno. Ze zbývajících 19 obžalovaných dnes k soudu dorazil jen rozhodčí Jan Beran, ostatní zastupovali právníci. Beranovi soud vyměřil nejpřísnější trest - 1,5 roku s odkladem na 2,5 roku. Důvodem byla skutečnost, že figuroval ve dvou případech. Ostatní dostali roční nebo patnáctiměsíční tresty podmíněně odložené na dva roky. Beran uvedl, že fotbalové zápasy řídil 21 let a s korupcí se nikdy nesetkal. Ohradil se také proti způsobu, jakým ho policie sledovala. Podle něj postupovala nezákonně.

Soud se začal případem zabývat loni na podzim. K podplácení podle žaloby docházelo v roce 2013 v desítce zápasů. Policisté obžalované odposlouchávali, a to nejen jejich telefony, ale záznamové zařízení umístili i do kabin. Obžalovaní tvrdí, že na nahrávkách pořízených policií mluvili o cestovném a tarifních odměnách za řízení zápasů.

Případ na dálku sleduje Středočeský fotbalový svaz, který ctil presumpci neviny, proto ho dosud jeho disciplinární komise neřešila. „Případem se budeme zabývat, až dostaneme pravomocné rozhodnutí od soudu," řekl předseda disciplinární komise Martin Havel.