Třeba Polaban Nymburk získal dotaci 5,8 milionu korun na rekonstrukci trávníku na hřišti na Vesláku. Bez ní by Nymburští mohli na nový pažit zapomenout. „Bez dotací zničíme sport jako celek. Nejen fotbal, ale celý sport je závislý na financování od státu, měst, obcí," má jasno trenér nymburského Polabanu Jiří Kabyl.

Hřiště s novým trávníkem by měli využívat dospělí, ale i mládežníci. „Přirozeností dětí je pohyb, díky sportu jsou pak odolnější, zdravější, získávají správné návyky, zodpovědnost a mají méně šancí sklouznout k bezcílnému poflakování a s tím spojenými problémy," vypočítává Kabyl rizika.

Pokud podle něj nepůjdou dotace do sportu, tak oddíly budou muset získávat prostředky od rodičů, tím bude méně dětí ve sportu a více jich bude bez cíle bloumat po ulicích.

Ilustrační foto.
Polaban dostane trávník za sedm milionů

O mládež se ve velkém starají také v Poděbradech na Bohemii. I tady to funkcionáři vnímají jako problém. Mohou zastavené dotace ohrozit chod klubu? „Minimálně je to nepříjemné. Ohrozit je asi příliš silné slovo, ale netvrdím, že nám to plány nepřibrzdí. Jsem přesvědčen, že se situace uklidní a podpora ve formě dotací se opět rozhýbe. Je důležité, aby do krajských a okresních soutěží peníze proudily," uvedl Miroslav Tomáš, manažer poděbradského klubu.

Jsou ale také kluby, které si bez dotací vystačí. A na krajské úrovni mezi dospělými nemusí hrát zrovna druhé housle. „Je jasné, že některé kluby, které jsou zvyklé pravidelně dostávat dotace – pokud dojde k nějakému výpadku – mohou mít problém," připouští manažer Čechie Vykáň Václav Bryndza. „Náš klub funguje díky našim sponzorům, bez jejich podpory by to už dnes nešlo. Vážím si lidí, kteří jsou ochotni ze svých prostředků fotbal financovat, není to jednoduché," uvědomuje si manažer Vykáně. 

I. A třída: Říčany - Luštěnice.
Za inzultaci sudího rok bez fotbalu a tučná pokuta