Legenda nynější a budoucí. Dva nejdražší fotbalisté, kteří kdy přestoupili z české ligy. U prvního to bylo jasné, u druhého byste to nečekali. O to je jeho příběh obdivuhodnější. První přestoupil v lednu 2001 za 504 milionů do Borussie Dortmund, druhý minulý rok do West Hamu United za 540 milionů.

Ano, to jsou dva největší transfery z české ligy ven. Jenže nyní budou oba záložníci a kapitáni české reprezentace překonáni. Slavia (téměř jistě prodá) v létě Abdallaha Simu, devatenáctiletého Senegalce, za tři čtvrtě miliardy. Do Anglie.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský
Z vesnice i Afriky. Unikátní přehled: Kde se slávisté naučili hrát fotbal?

„Jestli bude zdravý, skromný, pokorný a bude pracovat tak tvrdě jako doposud, bude jeho přestup rekord české ligy o parník,“ napsal před časem na Twitter šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Podle informací Deníku je to na spadnutí, hráč je nastavený na odchod. A vedení tuší, že je správná doba.

Cesta do Premier League? 

Anglická média, jež jsou vždy velmi dobře informovaná, už mají jasno - Sima už v létě vyrazí dobývat Premier League. Mluví se jak o Arsenalu, tak Manchesteru United i West Hamu.

Slávistický fotbalista Abdallah Sima slaví jeden ze dvou gólů v derby na Spartě. Slavia vyhrála 3:0.
Sima vyletěl z nuly na 210 milionů, Slavia se raduje z rekordu

„Jeho cena na trhu rychle stoupla, proto se nabízí tuto situaci využít. Ale kdyby tak pokračoval a Slavii se opět dařilo, může být cena ještě vyšší,“ přemítá Jan Nezmar, bývalý sportovní ředitel Slavie. „Nicméně jsem zachytil, že sám Sima má již odchod v hlavě, což by mluvilo pro variantu prodeje. Protože bez čisté hlavy bude těžké pokračovat v růstu.“

Sima v dresu áčka Slavie zasáhl do třiceti zápasů a dal patnáct gólů.