Česká stopa v Juventusu je napříč historií opravdu výrazná. Po druhé světové válce vše načal Čestmír Vycpálek, který pod Alpami nejen hrál, ale v sedmdesátých letech i trénoval, když dovedl turínské fotbalisty nejen k mistrovským titulům, ale i do finále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí.

Snad ještě hlouběji se ale do srdcí turínských fanoušků zapsal Pavel Nedvěd. Během osmi sezon zde nasázel pětašedesát branek, oslavil domácí tituly a přispěl k postupu do finále Ligy mistrů, byť si v něm kvůli disciplinárnímu trestu nakonec nezahrál.

Vzpomeňme i na Zdeňka Grygeru, jehož v roce 2007 doporučil do týmu právě Nedvěd. Atmosféru slavného klubu si ale vyzkoušel už i mladý Roman Macek.

Fotbalista Roman Macek
Macek lituje Slavii a překvapuje: Soupeř proti nám kopal penaltu hned třikrát

Zpět  však k Nedvědovi. Ten i dnes působí v Juventusu, dokonce přímo v jeho vedení. Potkávat se tak může i s Andreou Staškovou. Že vám to jméno nic moc neříká?

Tak vzpomeňte třeba na nedávný moment kvalifikace o evropský šampionát, v němž česká fotbalistka parádní trefou rozhodla o vítězství ženské reprezentace v Polsku.

Česká reprezentantka Andrea Stašková (vlevo).
Paráda jako od Ronalda. Výstavní gól zvýšil Češkám šanci na Euro

V Itálii ji ale dost možná už znají ještě lépe než v České republice. A to přitom do Juventusu přišla z pražské Sparty teprve před rokem.

Ačkoliv jí je stále jen dvacet roků, stihla už si připsat italský ligový titul, zúčastnit se Ligy mistrů, přičemž v obou soutěžích i skórovat.

Dnes je důležitým článkem sestavy a blýskla se třeba i hattrickem do sítě Empoli. „Holky z týmu mi pak říkaly bomber a hecovaly mě, kdy budou další góly,“ hlásila tehdy.

A góly přišly. Není tak divu, že jí italský velkoklub nabídl smlouvu s platností do roku 2022. „Je to pokračování dobrodružství, které začalo v minulé sezoně, kdy dokázala skórovat ve všech soutěžích, ve kterých za Bianconere hrála,“ napsal klub k prodloužení kontraktu.

"Jsem moc ráda, že budu i nadále součástí rodiny Juventusu až do roku 2022, a udělám vše pro to, abychom dosáhli našich společných cílů. Děkuji všem za důvěru," napsala po podpisu smlouvy na sociální síť Stašková.

České útočné duo Jan Koller a Milan Baroš.
Gólové premiéry. Připomeňte si trefy Kollera či Rosického i slavný gól z Eura