Do Westendorfu míří turisté spíš v zimě, nyní je tam jen pár vyznavačů horské cyklistiky. Místní hoteliéři využívají léto k nutným opravám. Jinak je celkem klid a čeští šampioni zde mají ideální podmínky k přípravě.

„Jezdíme sem snad deset let,“ prohlásil pod alpskými vrcholky Pavel Horváth. A nebyl tak daleko od pravdy. Sám byl jako čerstvý viktorián v létě 2008 s koučem Jaroslavem Šilhavým ještě v Leogangu, jiném alpském středisku. Ale po příchodu kouče Pavla Vrby se Viktoria přesunula do Westendorfu a v létě je mu stále věrná. „Hřiště je tady výborné, hotel i regenerace perfektní, všechno funguje. Jsme tady spokojení,“ zdůraznil asistent trenéra Michala Bílka.

Viktoriáni na úvod v Alpách hráli bez branek s rumunským Botosani
Mistr má v kádru sedm nováčků. Trenér Bílek hledá sestavu pro boj o Ligu mistrů

Jeho slova potvrdil i Václav Pilař, který se sem letos po několika letech vrátil. „Musím říct, že za ta léta se to tady změnilo ještě k lepšímu,“ vysekl poklonu zkušený fotbalista.

Dočasným domovem viktoriánů je tradičně Vital-Landhotel Schermer, který se pyšní příjemným rodinným prostředím i dostatečným komfortem. „Máme tady vše, co potřebujeme,“ pokyvuje spokojeně Pilař.

Na tréninky jezdí fotbalisté kolem golfového hřiště na stadionek s příhodným názvem Waldstadion na kraji místního lesa, kde odehráli i dva přípravné zápasy.

Pobyt v Alpách kvitují i ti mladší z plzeňské party. „Jsme mimo Česko a můžeme se soustředit jen na fotbal,“ vyzdvihl 22letý Filip Čihák.

Zbývá poslední test

Zatím drží počasí, v Rakousku je slunečno. Takže zbývá jediné. „Musíme se co nejlépe připravit na sezonu,“ vzkázal z Westendorfu Pavel Horváth.

Fotbalisté Viktorie Plzeň včera dorazili do rakouského Westendorfu v Tyrolsku, kde je čeká tréninkový a herní kemp v závěrečné fázi přípravy. Na snímku je záložník Lukáš Kalvach, vzadu vlevo brankář Marián Tvrdoň.
Důležitá posila pro mistra? Plzeň odjela na soustředění do Alp i se Sýkorou

Teď už mají za sebou viktoriáni i druhou herní prověrku. Po úterní bezbrankové remíze s rumunským Botosani padli v pátek s týmem druhé belgické ligy St. Truiden 1:3. Poslední test absolvují viktoriáni v úterý cestou domů, v Kufsteinu vyzvou turecký Besiktas Istanbul.