Hlavním aktérem ve východočeském derby byl vítr. V první půli hnal kupředu hosty z Pardubic, po pauze pomohl k vyrovnání domácí Chrudimi. O tomto rozpoložení větrných šachů rozhodl kapitán chrudimského MFK Ondřej Kesner při losu před startem samotného utkání.

Ilustrační foto.
Kapitán smolařem. Penalta mě strašně mrzí, říká útočník Zbrojovky Magera

Derby vítěze nepoznalo. Jste s výsledkem spokojeni?

Bod musíme brát. Pardubice měly územní převahu, moc šancí jsme jim sice nepovolili, ale opět jsme museli dotahovat. Věděli jsme, že se do druhé půle podmínky změní, což výrazně hrálo svoji roli. Po přestávce se nám podařilo soupeře zatlačit, ale obecně mnoho šancí nebylo. Věřili jsme, že něco dokážeme do branky dotlačit a povedlo se to díky penaltě. Výsledek 1:1 je spravedlivý. Oni byli aktivní, ale moc šancí neměli, byl to spíše boj. V naší pozici je bod sice málo, ale musíme ho brát.

Penalta přišla po vašem centru. Byla jasná?

Z mého pohledu stoprocentně. Centroval jsem z hranice vápna, měl jsem vše před sebou a soupeře míč trefil do ruky. Penalta jasná.

Oslava před pardubickým kotlem také dodala východočeskému derby větší náboj…

Oni nám po celý zápas nadávali, některé pokřiky nebyly vůči nám vůbec vhodné. Aspoň jsme jim to vrátili (směje se). Ale patří to k tomu. Lukáš Kopecký s nimi gól hezky oslavil, bylo to pořádně vyhecované. Tak má derby vypadat.

SK Slavia Praha - SK Kyselka
Slavia byla splněný sen pro všechny, vzpomíná Doležal

V úvodu Pardubice hrozily zejména ze standardních situací. Je to jejich nejsilnější zbraň?

Věděli jsme, že mají hráče, kteří je kopou výborně, zejména Čelůstka. A samozřejmě nám ze standardky dali i gól. Byla to ale jediná věc, ze které dokázali hrozit. Párkrát nám to před brankou nepříjemně lítalo, báli jsme se, ale extra šance si z nich nevypracovali.

Co proběhlo o půlce v kabině?

Chtěli jsme být více agresivní a hlavně nebezpečnější. Nakonec se to podařilo, dokázali jsme soupeře zatlačit a vytvořili si šance. Nebylo jich moc, ale vyrovnání přišlo zaslouženě.

Před zápasem jsme vyhráli los, vy jste vybral možnost hrát proti větru. Proč?

Bavil jsem se před zápasem s brankářem Zímou a říkal, ať vezmu na první půlku stranu po větru. Nakonec jsem se rozhodl jinak. Vzal jsem stranu, na kterou jsme doma v prvním poločase zvyklí i přesto, že budeme hrát proti větru. Říkal jsem, si že si to odbudeme a po pauze nám vítr pomůže. Vím, že na lavičce probíhaly diskuze, proč jsem vybral právě tak.

Nakonec dobrá volba, že?

Jsem rád za to, jak jsem se rozhodl. Samozřejmě nevím, jak by to vypadalo naopak. Těžko říct, nedá se to odhadovat. Každý poločas byl jeden tým znevýhodněný a je dobře, že jsme po pauze měli vítr v zádech my a ne soupeř.

Je bod proti silnému soupeři za současného rozpoložení pro psychiku zlatý?

Určitě jo. Teď nás čeká reprezentační pauza, a kdybychom prohráli, tak by tím následující dva týdny byly hodně ovlivněné. Chtěli jsme tři body, ale vzhledem k síle Pardubic, bod musíme brát. Může to být odrazový můstek k lepším výsledkům. Druhá liga je boj a je potřeba válčit dál. S Brnem jsme měli utkání dobře rozehrané, nyní zasloužená remíza s Pardubicemi, jen druhá půle ve Znojmě nám hrubě nevyšla. Jsme s druholigovými týmy schopni hrát a věřím, že se budeme zvedat.

Oldřich Machala
Postavte už stadion, vzkázal do Hradce prostějovský kouč Machala

Autor: Petr Dejnožka