František Mašek se jako činovník do téměř devadesátileté historie zápského fotbalu zapsal velmi výrazně a nesmazatelně. Poprvé v roce 2006, kdy po boku tehdejšího předsedy oddílu Hrdličky pomohl k postupu A-mužstva do středočeského přeboru a béčka do třetí třídy.

Další milníky následovaly v letech 2011 a 2012, kdy se první mužstvo pod jeho taktovkou vyšvihlo dvěma postupy v řadě až do ČFL. Ve třetí nejvyšší soutěži se celek z městysu trvale usadil a často nehrál druhé housle.

Dvakrát se dokonce umístil na postupové příčce, v obou případech ale stál v cestě do profesionální druhé ligy neúspěch v licenčním řízení. Překážkou byly především nevyhovující rozměry domácího hřiště.

„Podařilo se mi se Zápama postoupit do druhé ligy, to je něco podobného, jako dokázal Leicester v anglické Premier League. Akorát že Leicester má to hřiště,“ řekl v roce 2016 v jednom z rozhovorů.

MOL Cup: Zápy - Příbram (v zeleném) 1:4.
Konec fotbalu v Zápech? Jen dočasný. Lídr ČFL plánuje zahájit jaro u sousedů

V klubu působí rovněž Maškův syn Michal. Ten před časem vedl A-tým jako trenér, po návratu z krátkého angažmá v druholigové Vlašimi zastává pozici sekretáře.

František Mašek některé z hráčů zaměstnával ve své firmě. V klubu panovala spíše rodinná atmosféra. Investoval ale nejen do hráčského kádru. Areál SK Zápy se za jeho éry dočkal řady vylepšení včetně modernizace kabin, restaurace a vybudování menších hřišť s umělým či pískovým povrchem.

Rekonstrukcí procházel i v současné nucené soutěžní přestávce, kterou se v Zápech rozhodli využít ke kompletní výměně travnatého koberce, vybudování umělého zavlažování a dalším úpravám. Samotný klubový boss už se nového pažitu ani rozjezdu soutěží bohužel nedočká…

Čest jeho památce.

ČFL: Viktorie Jirny - SK Zápy (v modrém) 1:3, podzim 2017.
Nulová šance!? Zápy se znovu pokusily o druhou ligu