Do Základní školy Protivín přišlo v pondělí ráno kolem stovky žáků. "Chybí maximálně do pěti dětí. Není to ale kvůli tomu, že by jejich rodiče odmítali testování, ale spíše kvůli nemoci, karanténě a podobně," vysvětlila Zuzana Křišťálová, zástupkyně ředitelky školy. Škola rodičům nabídla, že si děti mohou otestovat sami, ale nikdo toho nevyužil.

Testování v mateřské škole v Přerově
Děti se příští týden vrátí do školek i skupin, bez roušek a testů. Ale jen někde

"Během testování u nás nikdo neplakal a děti se dokonce těšily na čtvrtek, aby se mohly znovu testovat," dodala zástupkyně ředitelky protivínské základní školy. Od začátku testování nebylo ani jedno z dětí pozitivní.

Minimum pozitivních 

Stejná situace je také na největší písecké základní škole Edvarda Beneše. Z několika stovek testů tady nezaznamenali jediný pozitivní případ. Z maximálního počtu 190 dětí jich v pondělí dorazilo 172.

"Nepřišlo nám 18 žáků, důvodem byl například chronicky nemocný člen rodiny nebo nemoc dítěte. Při normální výuce je ale nemocnost školáků daleko vyšší," konstatoval ředitel školy Filip Rádr. Škola zřídila speciální testovací místo v tělocvičně, které ale využila až na začátku tohoto týdne. "Dvě děti si donesly vlastní test, kdy jsme vyžadovali přítomnost rodiče a jeden rodič chtěl doprovodit dítě ke školnímu testování, takže jsme v tělocvičně testovali tři děti," uzavřel Filip Rádr.

Školy na Děčínsku otevřely s týdenním zpožděním, týkalo se to i základní školy v Březové ulici v Děčíně.
FOTO: Školy na Děčínsku přivítaly první děti. Některé nemohly dospat

Téměř stoprocentní účast na výuce hlásí 1. základní škola T.G. Masaryka v Milevsku, nedorazily jen jednotky dětí. Ani tady zatím nebyl nikdo ze žáků pozitivní. "Každý týden se dělá statistika. Minulý týden jsme udělali kolem tří stovek testů a nemáme žádný pozitivní záchyt. Procento neúspěšnosti testů je minimální," upřesnil ředitel 1. základní školy T.G. Masaryka Martin Hrych, který doufá, že se do školy budou moci už brzy vrátit také ostatní žáci.