Podle archeologů jde o vzácný nález, a to nejen z hlediska daných mincí, ale především co se týče rozsahu. „Brakteáty se razily jen asi sto let, takže jejich nálezy nejsou příliš časté,“ zmínil archeolog Prácheňského muzea v Písku Tomáš Hiltscher s tím, že najít je v takovém měřítku je mimořádné.

Výkop a nálezy u Jejkovské brány v Třebíči.
V Třebíči se našla středověká brána a příkop. Stavbu povoloval Karel IV.

Depoty, tedy hromadné nálezy, bývají většinou o dost menší. „Tento je určitě jeden z největších na jihu Čech a neztratí se ani v rámci celé republiky,“ míní archeolog. Celkem zde pracovníci muzea ve spolupráci s dobrovolníky našli téměř 800 mincí.

Mince skončí v muzeu

Po ukončení prací v terénu zamíří mince do muzea, kde se budou konzervovat. „Nebude to tak těžké, protože mají poměrně vysoký obsah stříbra, tudíž nedegradují v prostředí země. Jediný problém je, že jsou narušené mechanicky, a to orbou,“ vysvětlil Tomáš Hiltscher.

Jelikož se mince nacházejí na velkém prostoru, orba už je pravděpodobně narušila před několika lety. Rozvláčely se po poli a leží tu už zřejmě dlouho, jen si jich nikdo nevšiml. Až nyní. „Jeden místní nálezce je našel náhodou při procházce a prostřednictvím dalšího člověka nás informoval,“ zmínil archeolog.

Brakteáty zůstanou v píseckém Prácheňském muzeu. To určitě připraví také krátkodobou výstavu, kde je ukáže veřejnosti.

Záhadný a dodnes nerozluštěný Voynichův rukopis.
Tajemný Voynichův rukopis: Kniha, která dodnes budí zájem badatelů