Na základě nejnovějšího vládního nařízení se lidé, kteří si v následujících třech týdnech budou chtít zaběhat či vyrazit na procházku, musí zdržovat pouze v katastru „své“ obce. Pokud by se tak člověk žijící v Pelhřimově chtěl projít do oddělené části obce, v podstatě porušuje vládní nařízení, protože by přitom vkročil do „cizího“ katastru.

Miroslav Adam se nechal očkovat v pondělí 1. března dopoledne v Nemocnici v Novém Městě na Moravě.
REPORTÁŽ z očkovacího centra: lidé na Vysočině se na očkování těší

Zcela jasno nemají ani představitelé města. „Ministerstvo vnitra k tomuto nevydalo žádný pokyn, takže se držíme toho, že by se každý měl zdržovat v obci, kde bydlí. V tomto případě to jsou tedy jednotlivé místní části,“ sdělil pelhřimovský starosta Ladislav Med.

Podobně to má i Havlíčkův Brod. „Přiznám se, že si toto nařízení vůbec netroufám interpretovat. Teoreticky lidé z oddělených místních částí mohou jít na procházku po městě, ale nesmí přejít cizí území. To by museli přejet třeba autem,“ uvažoval starosta Brodu Jan Tecl a dodal, že na prvním místě by měl vždy být zdravý rozum.

Aktuálně platná opatření, která se týkají volného pohybu osob mezi okresy, kontrolovali policisté také ve Vodné na Pelhřimovsku, kde jsou také hranice kraje.
VIDEO: Odkud a kam jedete, ptali se policisté na hranici okresu a kraje ve Vodné

Naopak v Jihlavě, Třebíči a Žďáře nad Sázavou je situace o poznání jednodušší. Jejich katastr tvoří souvislý celek. Pelhřimov a Brod však nejsou jedinými takovými městy v České republice. Podobně to má například i Bruntál, Litomyšl či Karlovy Vary.