Například na Chomutovsku jsou uzavřené dva podniky, které se orientují na asijskou kuchyni. Inspektoři je uzavřeli v srpnu v Bělohorské ulici a v ulici 17. listopadu. „Důvodem bylo nedodržení elementárních požadavků hygieny na prodejní ploše nebo v zázemí provozoven,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

„U většiny uzavřených provozoven inspektoři zjistili zanedbání opatření proti výskytu škůdců, zejména hlodavců. Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, potraviny poškozené myším požerem a v některých případech i výskyt mrtvých myší,“ poznamenal Kopřiva.

Ilustrační foto.
Jihomoravské zmrzliny s "příchutí" bakterií: víc než polovina vzorků byla špatná

V první jmenované provozovně se proháněl i hmyz, vadila také všude přítomná špína. Oba podniky pak neměly vyřešený přístup k teplé vodě. „Nebyla možná hygienická očista nádobí nebo výčepního skla,“ uvedli ve zprávě inspektoři. Nápravu zatím provozovatelé nezajistili, je stále zavřeno.

„Při opakované kontrole inspektoři posoudí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona, a až poté případně zákaz uvolní. Následně je zahájeno správní řízení o uložení pokuty,“ upřesnil mluvčí Kopřiva.

Všudypřítomné myši

V rámci Ústeckého kraje uzavřela myší dostaveníčka i asijskou prodejnu v Těchlovicích, inspektoři pak měli plné ruce práce v okresu Louny. Dočasně kvůli myším uzavřeli Jednotu v Podbořanech, už má ale zase otevřeno.

Částečně zůstává zavřený maloobchod v Krásném Dvoře. „Uzavřena je pouze část provozovny prostory skladu pro přípravu a dopékání pečiva ze zmrazeného polotovaru. Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla,“ uvedla inspekce ve své zprávě. Kontrolám v Krásném Dvoře nejvíc vadila špína a nevhodně skladované potraviny, kterým hrozila kontaminace.

Vizualizace budoucí podoby letiště v Ruzyni. Paralelní dráha.
Výstavba paralelní dráhy na Letišti Václava Havla v Praze narazila na komplikace

Do terénu vyráží kontroloři denně. Jen za měsíc červenec provedli v Ústeckém kraji 152 kontrol. Bezproblémové návštěvy provozů ale nebyly. „Za zjištěné závady bylo uděleno 41 sankcí v celkové výši 163 500 korun,“ stojí ve statistice Krajské hygienické stanice se sídlem v Ústí nad Labem.

Většina podniků se snaží uzavřený provoz co nejrychleji dát do vyhovujícího stavu. Návštěvníci bývají často velkorysí, a pokud mají podnik rádi, nad klopýtnutím provozovatelů zamhouří oko. „Když se zavřela moje oblíbená restaurace v Kadani, řekla jsem, že tam víckrát nepůjdu. Nakonec jsem se tam dostala s přáteli a nechutnalo mi tam méně. Takže od té doby tam zase chodím,“ svěřila se Markéta Šmegrová z Kadaně. Některé podniky se už ale po uzavření, často opětovném, nevzpamatovaly. V Chomutově tak loni v červenci po návštěvě hygieniků vyhasla pec v Pizzerii sv. Ignáce.