"Vzhledem k vypuknutí COVID-19 vznikla píseň o odloučení tešínské společnosti a o vzájemné touze…," píše kapela Izabel na svém facebookovém profilu. 

Obyvatelé Těšína, Češi a Poláci, si přes hranici posílají dojemné vzkazy.
Češi i Poláci sdílejí dojemné vzkazy, které se objevily u hraniční řeky v Těšíně

Kapela Izabel vznikla v roce 2010 na českotěšínském gymnáziu, tehdy ještě pod názvem Back to Basic. Frontwomenkou kapely se stala Izabela Škutová. Ta se prezentovala v roce 2011 také v soutěží Česko hledá superstar, kde skončila před branami finále a tvořila zde i pěveckou formaci One Voice, mimo jiné třeba se jmény, jako Noah Scott Ellenwood a Celeste Buckingham.

Podívejte se na klip k písní Dva břehy/Dwa brzegi

Zdroj: Youtube

Chuť pokračovat v hudební tvorbě pokračovala i po skončení studií a v roce 2018 přichází změna názvu skupiny, z původního Back to Basic na současnou Izabel.

VOJÁCI z Přáslavic a Opavy slouží na hranicích deset dnů vždy ve dvanáctihodinových směnách, po nichž se vracejí do prostorů ubytování a mají osobní volno, ve kterém ale nesundávají roušky.
PODÍVEJTE SE: Vojáci na hranicích s Polskem a Slovenskem. Kdo smí k nám a ven

Bartnicky je polský projekt, k Česku má ale velmi blízko. V čele kapely stojí houslista a zpěvák Bogdan Bartnicki, původem z Hrádku. "My som doma na Zaolziu," říká pak sám Bogdan Bartnicky. Kapela hraje osobitý folk-rock, vlastní tvorbu i upravené lidové písně. 

Píseň je tak povedeným pokračováním vzkazů, které si Češi i Poláci vyměňují přes břehy hraniční řeky Olše v době vynuceného koronavirového odloučení.

Internetové stránky kapely Izabel najdete ZDE.

Facebookový profil kapely Bartnicky najdete ZDE.

Češi a Poláci si v době koronavirové izolace chybí. Už dříve to začalo nápisy na obou stranách hranice v Českém Těšíně a Cieszyně, nyní přišla i společná píseň.Zdroj: zdroj: Instagram/minarik_denik-630.cz

Záběr z výukového videa.
VIDEO: Výuka na dálku? Vynalézavost nechybí ani učitelům z Karvinska