Zkušeným okem zkontroluje výraznou zlatavou barvu. Přičichne a ověří správnou chmelovou vůni. Napije se a usměje. Paráda. Podařilo se. Sládek Petr Wiesinger právě uvařil další várku skvělého moku z českého zeleného zlata. Piva, které ochutnáte ve světové chmelové metropoli, v žateckém Chrámu chmele a piva.

„Sám mám nejraději ležáky. Ale samozřejmě rád ochutnám i různé speciály,“ přiznává Wiesinger, který pracoval více než třicet let v žateckém pivovaru. Z toho sedm let jako sládek.

Alkohol není doménou jen starších ročníků. Pijí i ti mladší
Začíná Suchej únor. Vydržíte měsíc bez kapky alkoholu?

Nyní je sládkem v minipivovaru v Chrámu chmele a piva. V centru pivařů v Žatci vaří podle návštěvníků výborná piva. „Je to příjemná práce, jsem rád, že tu vařím. Minipivovarnictví je jiné než velké pivovary. Je to pestřejší. S pivem si můžete více pohrát, vyladit jeho chuť. Máte možnost více zkoušet, dělat různé speciály, experimentovat s novými věcmi, třeba s novými odrůdami chmele,“ říká Wiesinger.

Pod jeho rukama vzniká v Chrámu jedenáctka Samec, tmavá dvanáctka, v letní sezoně pak lehčí Letňák, v té zimní naopak tradiční ležák dvanáctka. Rád také dělá za studena dochmelený speciál Chmelová královna nebo Harmoniku.

Ve spolupráci s žateckým Chmelařským institutem, kde šlechtí a zkoumají nové odrůdy chmele, pak jednou za dva měsíce vaří svrchně kvašené speciály eXperiment Ale. Je to pivo trochu jiné než to tradiční. Chuťově i vůní. Je více hořké, jinak se vaří, používá se také jiný chmel a slad. „Spolupracujeme při jejich vaření s odborníky ze Chmelařského institutu. Na jejich výrobu se používají nové speciální odrůdy aromatických chmelů,“ připomíná sládek.

Zelené i červené pivo

V Chrámu chmele a piva umí také zelené pivo, červené Valentýnské, občas vaří zlatavý mok k významným žateckým událostem, třeba když se ve městě hrála opera pod širým nebem.

Kulíšky a čelenky POM POM. Za jejich vznikem stojí Hedvika Mikešová.
Ruční výroba s láskou. Hedvika Mikešová háčkuje kulichy a těží ze šuškandy

„Vaření piva mě pořád hodně baví. A pivo mám samozřejmě také stále rád,“ směje se sládek. I když přiznává, že tak jednou za rok má i on piva už dost. To když probíhají nějaké větší několikadenní degustace.

„Pivo mám rád od mládí. A už tehdy mě zajímala jeho výroba. Vyučil jsem se sladovníkem v Plzeňském pivovaru, poté jsem si dodělal kvalifikaci, abych mohl být sládkem,“ pokračuje.

Kateřina Nováková a její Pivovar Cestář v Ostružné.
Stavební inženýrka vaří v Ostružné pivo. K tomu ještě provozuje hospodu

V minipivovaru v Chrámu chmele a piva vaří zhruba 450 až 500 hektolitrů ročně. „Myslím, že děláme hodně zajímavá piva,“ říká Petr Wiesinger. Turisté se tam na „degustačním prkénku“ s několika druhy vzorků také učí zlatavý mok ochutnávat. Na objednání tam pořádají také exkurze do pivovaru. „Lidé se hodně zajímají, ptají se, jaký chmel a jakou vodu používáme, prostě jak naše pivo vzniká,“ uzavírá Wiesinger.