Rovněž ke dvěma selátkům prasete divokého nyní vyjížděla Pražská zvířecí záchranka, jedno pruhované prtě přijali ve stanici v Makově. Na rozdíl od zajíčků se selata mámám opravdu ztratila a bez pomoci odborníků by určitě nepřežila.

„Malí zajíčci se nezachraňují, naší pomoc nepotřebují. Když klidně leží, jsou v pohodě a čekají na mámu, která k nim přijde až po setmění,“ desítky let se snaží ochránci přírody, myslivci i skuteční milovníci zvířat o této pravdě přesvědčit veřejnost. Leč ta je hluchá, řídí se pocity, nikoliv rozumem.

V honitbě v Cerhenicích myslivci odchytávali zajíce, aby je opatřili obojky s GPS vysílačkou.
Zajíci dostali obojky s GPS. Unikátní výzkum má pomoci k jejich záchraně

Když uvidí malého roztomilého někdy i na sněhu ležícího zajíčka, má pocit, že ho musí „zachránit“. Je to chyba. Ukradnou ho tak jeho mámě a zvýší pravděpodobnost jeho rychlé smrti na polovinu. Jen polovina zajíčků se totiž v péči odborníků v záchranných stanicích dožije vypuštění na svobodu.

Oproti tomu, pokud venku najdete malé pruhované selátko a během pár minut vás neprožene jeho máma, je něco špatně. Selátko potřebuje péči odborníků, protože je skutečně opuštěné a samo nemá šanci přežít. Volejte ihned záchrannou stanici.

Ilustrační foto
Stromy u silnic mohou v některých úsecích nahradit mnohem bezpečnější keře

Mláďata dalších zvířat vyžadují různý specifický přístup. Záchranné stanice proto apelují: „Než cokoliv uděláte, zavolejte nás. Stáhněte si do mobilu aplikaci Zvíře v nouzi, uložte si telefonní číslo „vaší“ záchranné stanice či zavolejte na dispečink Národní sítě záchranných stanic 774 155 155 a nechte si poradit od odborníků.“

Nejjistěji divokým zvířatům v nouzi pomůžete, když pomůžete záchranným stanicím, které o ně pečují. Třeba prostřednictvím sbírky Zvíře v nouzi.

Petr Stýblo, Český svaz ochránců přírody