Důležitá je také myšlenka vytvořit všem členům dětského parlamentu stejné technické podmínky, které mají sami zastupitelé města při svých zasedáních (používání hlasovacího zařízení, způsoby přihlašování se do řízené diskuse atd.). Hmatatelným výsledkem prvního jednání dětského parlamentu také je společně přijaté rozhodnutí o investování poskytnutých finančních prostředků ve výši 20 000 korun do projektu, který by kvalitu života ve městě mohl opravdu obohatit.

Dětský parlament je složen ze zástupců ZŠ Jedna radost, ZŠ T. G. Masaryka, ZŠ Václava Havla, EKO Gymnázia a Gymnázia Jiřího z Poděbrad. Každá ze zúčastněných škol má v parlamentu čtyři zástupce. V jeho čele stojí předseda Komise dětí a mládeže, který jednání parlamentu řídí a moderuje, nemá však hlasovací právo. Velmi důležitou podmínkou fungování dětského parlamentu je jeho nepolitičnost, což znamená, že do jeho činnosti nikdo z komunálních politiků nijak nezasahuje!

Ilustrační foto
V lázních budou opět létat pěsti

Hlavním úkolem, na kterém parlamenty jednotlivých škol pracovaly, byly návrhy konkrétních projektů, které se vyslanci každé školy snažili obhájit před ostatními. Témata těchto projektů byla různorodá a zajímavá, stejně jako zpracované prezentace, které jejich autoři představili. Ke každému z projektů následně proběhla diskuse, do níž se zapojili nejen členové dětského parlamentu, ale také někteří pracovníci městského úřadu, kteří byli jednání přítomní, v čele s městským architektem a jednatelem Technických služeb města Poděbrady. Jednání sledovala i zástupkyně Místní akční skupiny Mezilesí, která pro členy dětského parlamentu před několika dny zorganizovala celodenní kurz „Prezentační dovednosti a zvládání trémy“.

Poznatky z něj získané se všem vystupujícím jistě hodily. Nakonec proběhlo hlasování o jednotlivých projektech, dle něhož bylo utvořeno konečné pořadí. Vítězství si nakonec odnesli zástupci ZŠ T. G. Masaryka za svůj projekt „Pomoc potřebným“, ve kterém navrhli využít poskytnutou finanční částku na nákup potřebného krmiva pro psí útulek. Sympatická byla také jejich výzva spojit všechny zúčastněné školy v rámci další pomoci psímu útulku. Uvidíme, zda se tato spolupráce naplní!

Ředitelka Nymburského kulturního centra Iveta Friedlová.
Vedení nymburské radnice zvažuje odvolání ředitelky kulturního centra

Všichni členové dětského parlamentu si zaslouží velkou pochvalu nejen za předložené projekty a jejich zajímavou prezentaci, ale také za několikaměsíční práci, kterou pod vedením svých učitelů dětskému parlamentu věnovali. Nezbývá, než jim popřát dostatek chuti a energie do další práce, protože činnost dětského parlamentu rozhodně nekončí!

Trojice nejúspěšnějších projektů:

1. místo: Pomoc potřebným (ZŠ T. G. Masaryka)

2. – 3. místo: Třídění odpadu na veřejných prostranstvích (EKO Gymnázium)

Voliéra na kolonádě (Gymnázium Jiřího z Poděbrad)

AUTOR: Radka Kakrdová

Tisková mluvčí města Poděbrady