Sobotní teplé počasí a zavřené obchody způsobily dopravní kolaps u lomu Velká Amerika. Davové šílenství na oblíbeném turistickém místě pro vás nafotil čtenář deníku Jiří Baran.

Velká Amerika se také nazývá českým Grand Canyonem. Na dně tohoto asi 800 metrů dlouhého a 200 metrů širokého lomu, v hloubce 100 metrů, se nachází dvě navzájem propojená jezírkas průzračnou vodou. Sousední o něco menší lom, Malá Amerika, je se svým větší sousedem a dalšími menšími v okolí propojen podzemními štolami, které jsou, ale bohužel pro veřejnost nepřístupné.

Lomy jsou oblíbeným turistickým cílem. Mnozí turisté k němu však nevyráží jen za procházkou, ale také za dobrodružstvím či čirou vodou. Záchranáři k nim vyrážejí velmi často. Každoročně se v něm zraní hodně turistů a také jich v něm hodně zemře. Hlavní důvod proč Velká Amerika v létě láká tisíce turistů je koupání. Úrazy se nestávají při fotografování, ale přitom, když se lidé snaží dostat ze shora dolů a pak sebevrazi. 

V sobotu se v Nymburce utkaly týmy Nymburka a Hradce Králové.
Tribuny zely prázdnotou, ale na hřišti to byla bitva. Nymburk ožil basketbalem

V roce 2017 například záchranná služba vyrážela pro dívku, která se zde chtěla vykoupat i přes zákaz a při sestupu se jí po šikmé turistické stezce sklouzla noha. Spadla z dvaceti metrů do vody, ale naštěstí ji viděli dva lidé, kteří ji zachránili před utonutím. Dívka vyvázla s rozdrceným ramenem, pohmožděnou páteří a zlomenou stehenní kostí.

Oba lomy jsou oblíbeným místem nejen turistů a dobrodruhů, které láká i přes zákaz sestupu na dno, ale i filmařů. Byly zde natáčeny scény z filmů Limonádový Joe nebo Akumulátor.