„Férová snídaně u nás proběhla v komorním duchu, ale férových dobrot bylo požehnaně. Sešly jsme se v rámci širšího týmu i s blízkými spolupracovníky. Setkání u jídla se opět ukázalo jako skvělý, inspirativní a chutě i ducha oblažující zážitek,“ usmívá se ředitelka POINT Milovice Martina Ozorovská, která na akci dorazila i ve fair frade šatech s lahvičkou farmářského vaječného likéru v ruce, a doplňuje: „Počasí nám přálo a atmosféra byla moc fajn. Vyměnily jsme si pár receptů, naplánovaly, co si uvaříme na společném teambuildingu (vyhrál to Kavalírčin férový buřtguláš), a hodně se nasmály. Příští rok akci plánujeme ve větším, komunitním rámci. Máte se na co těšit.“

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Účastníci Férové snídaně dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ zboží. Chtějí si společně pochutnat na exotických dobrotách a zároveň přispět k tomu, aby se pěstitelé mohli důstojně uživit a nebylo ničeno životní prostředí,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Park v Poděbradech
OBRAZEM: Květiny a rozkvetlé stromy. Poděbradský park hraje všemi barvami

Fairtradové výrobky jsou stále dostupnější. V roce 2021 se u nás prodalo o téměř dvě třetiny více fairtradového kakaa oproti předchozímu roku. Nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy: při přepočtu na šálky kávy vypil každý obyvatel ČR loni v průměru téměř 15 espress připravených z férové suroviny. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR, tedy peníze navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování, vzrostl o více než o třetinu na 37 milionů Kč.

Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: „Začátkem letošního roku jsem navštívil několik fairtradových družstev pěstitelů kávy v Kolumbii. Přímo od tamních lidí jsem slyšel nejen o problémech s nízkými výkupními cenami na burze nebo dopady klimatické změny, ale i pozitivní zapojení do systému Fairtrade. Díky fairtradovému příplatku mohou pěstitelé přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení,“ popisuje Stanislav Komínek.

Fairtrade jako jedna z etických certifikací má pro pěstitele i další přínosy: zakazuje dětskou práci, takže děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i školení pěstitelům ke zvyšování efektivity pěstování a šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí.

Autor: Kateřina Kavalírová

Děkujeme za příspěvek!