Restaurant Day představuje jedinečnou příležitost pro místní nadšence prezentovat své kulinářské umění veřejnosti. Odvahu jít s kůží na trh letos sebralo patnáct amatérských restauratérů.

„Návštěvníky čeká na stáncích široká paleta pokrmů – od tradiční české kuchyně, přes dobroty z nejrůznějších koutů světa až po takové speciality, jakými jsou třeba nejdražší cibetková káva nebo oukotě,“ vysvětlila Kateřina Mikšovská, jedna z organizátorek akce. 

Festival jídla a chutí, který pořádá místní skautské středisko spolu Královéměsteckým okrašlovacím spolkem, se bude konat již podruhé v rozlehlé zahradě místního kulturního domu. Na akci se představí amatérští kuchaři či cukráři z řad dětí i dospělých.

Den zdraví v Městské nemocnici Městec Králové.
Den zdraví v Městci Králové: zájemci ocenili novinky a na své si přišly i děti

„Máme radost, že deset z patnácti přihlášených stánků se akce zúčastnilo už loni a jdou do toho s námi znovu. Letos navíc přivítáme i pět nováčků. Jedněmi jsou třeba osmiletá dvojčata, která už dlouho sní o vlastním krámku a spolu se svou maminkou si přijedou vyzkoušet, kolik práce to obnáší,“ dodala Mikšovská.

Na menu amatérských restauratérů budou polévky, hlavní chody, ale i dezerty, dobrá káva nebo nejrůznější nápoje. Ceny si přitom určují sami prodávající.

Celá akce má i charitativní rozměr. Prodejci se budou moct vzdát části svého výdělku a věnovat ho na dobrou věc. „Na letošní akci bychom rádi vybrali finance, za které se pořídí rehabilitační pomůcky pro pacienty následné péče v nemocnici v Městci Králové,“ řekla Kateřina Mikšovská.

Restaurant Day
Koncept Restaurant Day, který vznikl na jaře roku 2011 v Helsinkách, se už stal fenoménem prakticky v celé Evropě a z akce, které se poprvé zúčastnilo 45 restaurací ve Finsku, je nyní masová záležitost. Při pohledu na spokojené strávníky debatující o jídle a vychutnávající si nové chutě nezůstává nikdo na pochybách, proč tomu tak je. Akce propojuje místní a vytváří sousedskou komunitu lidí s vášní pro vaření, pečení, ale i stylové servírování.

Kateřina Mikšovská