Zpočátku pro účastníky připravili běh po 3,5 km dlouhé trase vedoucí ze zámeckého parku na dominantu městyse, kopec Chotuc, a zpět. Poté závodníci přeskočili na připravené bicykly a vydali se na okruh o délce 30 km. Po příjezdu zpět ještě jako třešinku na dort přidali jeden kilometr běhu po vyznačené trase v zámeckém parku. V dalších ročnících doplnily původně mužskou disciplínu také ženy. Pro ně byl závod na kole zkrácen na 20 km. Ve sportovní hantýrce se tedy jednalo o duatlonový závod zahrnující běh, kolo a běh.

Jedenáctiletý Dominik se narodil bez části ruky.
Dominik se narodil bez části levé ruky. Běhy Konta Bariéry mu pomohou

V době covidových restrikcí se z něho stal čistě běžecký závod. V průběhu deseti let se Chotucká šlapka zařadila jako nedílná součást zážitkového kalendáře městyse Křinec a ten ji také hrdě podporuje. Kromě fanoušků, kteří každoročně na startu i na trati podporují své rodinné příslušníky nebo kamarády a známé, se do soutěže začaly hlásit také děti. Z Chotucké šlapky se tedy stala soutěž pro celou rodinu.

O tom, jak v sobotu 20. května vypadal letošní jubilejní desátý ročník, pohovořil jeho hlavní organizátor Andreas Molitoris. „Pro soutěž jsme připravili úplně novou trať, která měřila 5,5 kilometru. Běžel se závod na jedno kolo, tedy 5,5 km, a na dvě kola, která tvořila výsledných 11 km. Startovalo se již tradičně v zámeckém parku a v rámci delšího kola vybíhali závodníci na Chotuc hned dvakrát. Nesmíme zapomenout, že se jedná o celkem těžký a kopcovitý závod, který v Polabí jen tak nenajdete,“ řekl Andreas Molitoris.

Zdroj: Youtube

Hlavnímu soutěžnímu klání předcházely běhy pro malé a větší sportovce od 2 do 15 let, na kterých se sešlo celkem 32 dětí. V hlavním závodě (5,5 a 11 km) běželo 44 běžců. Na trati dlouhé 5,5 km obsadili stupně vítězů Jan Linhart, Pavel Jindra a Milan Římal, mezi ženami Anna Němcová (ročník 2011), Barbora Janůrková a Kristýna Plachá.

Na trati dlouhé 11 km s medailisty Janem Herdou, Janem Doškem a Martinem Kratochvílem narušila mužskou dominanci jediná žena v delším závodě Iva Kroužilová. Kompletní výsledky obou běhů Chotucké šlapky lze najít ZDE a ZDE.

Pavel Klicpera