Rádi bychom poblahopřáli všem, co v minulé anketě hádali možnost b) oplatečnice.

Oplatečnice, oplatnice neboli kleště na oplatky byl nástroj, který se používal při výrobě jednoho z nejstarších druhů obřadního pečiva. Čelisti měly v českých zemích kulatý tvar a každá strana byla zdobena jiným ornamentem. Mezi oblíbené ústřední motivy patřil beránek, jelen, sv. Jan Nepomucký, varianty stromu života, mořská panna a jiné. Nejstarší oplatečnice byly ručně kované a jejich výrobou se zabývali kováři. V 18. a 19. století se také používaly částečně lité oplatečnice.

Těsto na oplatky bylo řídké z pšeničné mouky, cukru, vody, vajíček a různých přísad. Nalévalo se na jednu stranu oplatečnice a druhou stranou se přikrývalo. Díky dlouhým držadlům bylo možné oplatečnici položit na rozžhavené dřevo či uhlí.

Skončil další ročník Poděbradských dnů poezie. Oceněni byli úspěšní interpreti.
Eliška Balzerová či Alois Švehlík ozdobí festival poezie v Poděbradech

A pokud vám štěstí nepřálo, podívejte se na novou výzvu a zkuste uhádnout, k čemu sloužil předmět na fotografii. Správnou odpověď se dozvíte ve středu 30. června s novou hádankou. 

V dnešní hádance to může být:
a) potápěčský zvon z 19. století
b) mobilní mýtná brána
c) protiletadlový kryt ostrahy objektu

Za poskytnutou fotografii děkujeme poděbradské hydroeletrárně.
Pokud máte doma něco podobně záhadného, pošlete fotku se správným popisem předmětu na ní na skcstrednicechy@vlmedia.cz, ať mohou naši čtenáři hádat.