Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem. Stačí ještě přidat koření, kopr a kolečka mrkve a cibule. Jak kdo má rád. Může se přidat také kousek křenu nebo chilli paprička.

Druhá část naší sklizně míří také do sklenic, ale v podobě takzvané americké čalamády. Je pikantní a hodí se jako příloha k mnoha pokrmům nebo třeba jen na chleba s pomazánkou.

Recept je jednoduchý a najdete ho na internetu v několika podobných variacích. Budete potřebovat: 2,5 kg okurek, 6 cibulí, 3 lžíce soli, 6 dcl octa, 4 dcl cukru, po jedné čajové lžičce mletého pepře, kari, mletého chilli a jednu polévkovou lžíci nasekaného kopru. Postup: Okurky důkladně omyjete a nastrouháte na jemné plátky. Cibuli nakrájíte na kolečka nebo půlkolečka a přidáte k okurkám do velké mísy. Posypete solí a vše spolu důkladně promícháte. Necháte dvě hodiny odstát, aby okurky pustily vodu. Poté dáte do kastrůlku ocet, cukr a koření, přivedete k varu a necháte zchladnout. Vymačkáte vodu z okurek a cibule a směs zalijete nálevem. Čalamádou naplníte čisté zavařovací skleničky a zavaříte 20 minut při 70°C.

Autor: Klára N.

A jak zpracováváte okurky vy? Napište nám recepty a pošlete fotografie na e-mail: skcstrednicechy@vlmedia.cz, rádi je také zveřejníme. Děkujeme!