Pořádala ji 19. září 2020 Místní akční skupina Mezilesí, v rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání v ORP Poděbrady II, ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Symfonie Poděbrady, a probíhala letos v odlišném duchu než loni.

Během dne se vystřídalo 110 návštěvníků u 6 stanovišť. Před budovou DDM pobíhaly děti s GPS obojky v rukách, které Fakulta lesnická a dřevařská využívá k vědeckým výzkumům prostorové aktivity lesní zvěře. Lesní školní podnik z Kostelce nad Černými lesy představil výukové materiály lesní pedagogiky. Návštěvníci si vyzkoušeli měření výšky a průměr stromu, poznávali jeho stáří, ověřili si znalosti lesní zvěře, druhů stromů a jejich plodů, nahlédli do lesnické mapy.

Střední zemědělská škola a střední odborná škola Poděbrady představila mikrosvět pod digitálními mikroskopy a různé senzory měřící oxid uhličitý ve vzduchu, teplo, světlo aj.

Stanoviště Fakescape studentů Masarykovy Univerzity v Brně umožnilo návštěvníkům stát se na chvíli novináři v únikové hře s fakty a dezinformacemi a odhalit, který z prezidentských kandidátů v roce 2028 manipuluje s dezinformacemi ve svůj prospěch.

Zuzana Veselá zaběhla svůj rekord a zvítězila v Čokoládové tretře.
Nymburská Komenda bodovala na Zlaté tretře v Ostravě

Na stanovišti Chyť Pokémona si zájemci o mobilní aplikace mohli zahrát strategickou hru Pokémon GO, která rozvíjí motoriku i logiku a podílet se na vývoji nových inteligentních bytostí z japonských videoher.

Program doprovázela i výtvarná dílna nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Klub Zvonice, Leccos, z. s. a dopolední diskusní setkání speciální pedagožky Mgr. Gabriely Bečvářové Význam hry pro vývoj dítěte, která byla realizovaná v rámci projektu Šablony DDM Symfonie.

Ilustrační foto
Spory rodičů dopadají nejvíce na děti

Autor: Mgr. Tereza Šormová