VTB liga před dvěma lety sdružila týmy ze zemí bývalého Sovětského svazu včetně celků, které pravidelně hrají Euroligu, a vytvořila jednu z nejkvalitnějších soutěží v Evropě. Mezi účastníky je také český mistr Nymburk, kde také Jiří Zídek působil.

„Obě soutěže se dynamicky vyvíjejí a mají nabitou termínovou listinu. Na mě bude, aby se vyvíjely směrem, který bude oběma vyhovovat, a nedocházelo ke sporům jako v minulosti," řekl Zídek ČTK.

Jde o druhou významnou mezinárodní funkci, do které se v poslední době dostal český zástupce. Kamil Novák byl v říjnu jmenován generálním sekretářem FIBA Europe. „Nemohu garantovat, že z mé úlohy bude český basketbal nějak profitovat, ale pokud budu moci nějak pomoct, rád to udělám," dodal Zídek, který Evropskou ligu hrával za Žalgiris Kaunas, Real Madrid, Fenerbahce či Albu Berlín.

Jedna z největších hvězd českého basketbalu je v kontaktu s vedením VTB ligy už přes dva roky. Zídek mimo jiné pomáhal Nymburku s účastí v soutěži. „Jsem velmi rád, že Jiří vstoupil do našeho týmu. Vždy měl podobné názory na rozvoj naší soutěže. Navíc má vynikající reputaci v Evropě. S jeho pomocí bychom rádi zlepšili spolupráci a vztahy s Euroligou a ukázali jí, že pro ni nepředstavujeme hrozbu," řekl generální ředitel VTB ligy Andrej Širokov.

(čtk)