Jak k tomu došlo? Na pátečním zasedání přijalo vedení Litevské basketbalové ligy (LKL) nový formát soutěže, který bude čtyřkolový a při takovém maratonu není možné, aby se týmy kromě evropských soutěží účastnily ještě VTB ligy.

„Situace po odstoupení pěti zástupců Litvy je to pochopitelně nepříjemná, ale nikoliv neřešitelná. Času do začátku soutěže je ještě dost k tomu, aby se upravil formát ligy a přepracoval kalendář ligy. Aktuálně probíhají jednání a věřím, že v průběhu příštího týdne bude nový formát představen," oznámil výkonný ředitel klubu ČEZ Basketball Nymburk Ondřej Šimeček, který zastupuje nymburský  klub při jednáních VTB ligy.

Aktuální formát počítal s dvaadvaceti týmy, rozdělenými do dvou skupin. Známých bylo jednadvacet týmů a poslednímu účastníkovi měla být přidělena divoká karta. Po odstoupení pěti litevských týmů a nepřidělení divoké karty by zůstalo v lize šestnáct zástupců. V tomto počtu lze buď zachovat dvě skupiny s menším počtem zápasů, případně snížení počtu utkání lze „kompenzovat" jednokolovou nadstavbou, ve které by týmy jedné skupiny změřily síly s týmy z druhé skupiny jednokolově. Také je možné všechny týmy sloučit do jedné skupiny a odehrát soutěž dvoukolově každý s každým – tedy třicet zápasů.

O jedné skupině už se na jednání Rady ligy hovořilo. „Na posledním zasedání Rady ligy se ohledně přijetí třech nových litevských klubů rozběhla vážná diskuse. Pro hlasovalo jedenáct lidí, proti devět, jeden účastník se zdržel hlasování. A už tehdy zástupce rižského VEF navrhl hrát soutěž se čtrnácti nebo šestnácti týmy bez dělení na skupiny. Tento návrh se vážně projednával," uvedl na oficiálních stránkách VTB ligy generální ředitel Andrej Širokov.

Tomáš Laš