Oba soupeři se v hale Třebeš v Hradci Králové utkaly před necelými dvěma týdny v rámci 21. kola Kooperativa NBL. Tehdy Nymburk zvítězil 98:65, který tak ovládl všech devět dosavadních vzájemných soubojů, přičemž nejmenší rozdíl ve skóre ve vzájemných zápasech byl 21 bodů. A favoritem bude Nymburk i tentokrát.

„Jedeme si do Hradce pro postup. Chceme potvrdit roli favorita a přiblížit se jednomu z cílů sezony, kterým je zisk poháru,“ řekl pivot Nymburka Martin Kříž.

„Pohár není dlouhodobá soutěž a tam se zaváhání neodpouští a není možnost nápravy. Proto je třeba k zápasu přistoupit s maximální koncentrací,“ dodal další zkušený pivot českého šampiona Petr Benda.

Z přípravného fotbalového utkání Kutná Hora - Polaban Nymburk (1:2)
Polaban Nymburk chystá v pauze posily, změny nastaly i v realizačním týmu

Nymburk si účast mezi nejlepšími čtyřmi celky poháru nevybojoval naposledy v sezoně 2001/02. Od té doby chyběl na Final Four jen v sezonách 2014/15 a 2015/16, kdy se soutěže neúčastnil.Celkem pohár vyhrál už patnáctkrát. Naposledy v poháru Nymburk prohrál zápas v roce 2006.

Zatímco Nymburk se do čtvrtfinále dostal po jasné výhře nad prvoligovým Pískem, Hradec postoupil přes Svitavy po výhře 88:80. V ligové tabulce jsou Sokoli sedmí těsně za Pardubicemi, USK a Kolínem. Opírají se o hru tří Srbů Pedy Stamenkoviče, Nikoly Vujoviče, Nikoly Pešakoviče a Chorvata Ozrena Pavloviče. Doplňují je zkušený slovenský pivot Peter Sedmák, Ondřej Peterka a David Škranc.

David Šváb