Ženský basketball přinesl řadu úspěchů v nejvyšší české soutěži, zviditelnil ho i v Evropě. Proč podle vás došlo k „rozvodu“ s Nymburkem?

Myslím, že jsme český ženský basketbal a konkrétně v Nymburce hodně zviditelnili v Evropě. Vždyť jsme hráli čtvrtfinále Eurocupu, tak daleko se mužskému týmu nikdy proniknout nepodařilo (smích). Samozřejmě v mužských soutěžích je přece jenom daleko větší konkurence, ale zase my jsme s ženskými těchto úspěchů dokázali dosáhnout za řádově nižší rozpočet. Do play off Eurocupu jsme postoupili ze čtyř sezon hned třikrát, nejdále, mezi posledních osm eurocupových týmů v roce 2016. Také jsme hráli tři roky středovevropskou ligu CEWL, jednou jsme byli až ve Final Four. K rozvodu s Nymburkem vlastně nedošlo, spolupráce byla časově limitována. Mohu hrdě prohlásit, že v celé Evropě byly jenom tři týmy, které měly své zástupce v evropských soutěžích mužů i žen! Byli to dva turecké velkokluby Fenberbahce a Galatasaray a náš Basketball Nymburk!

Když jste před šesti lety přišel jako DSK Basket (Karlín) do Nymburka hrát a o rok později jste vstoupil pod křídla basketbalového obra, na jak dlouho byla plánovaná spolupráce?

Spolupráce byla plánována právě do konce sezony 2018-2019, takže vše proběhlo podle plánu. Za tu dobu jsme získali zlato v Českém poháru, stříbro a bronz v ŽBL a další dva bronzy v Českém poháru. A k tomu evropské úspěchy. Myslím, že bychom se dohodli na další spolupráci, ovšem kvůli mým pracovním povinnostem už bych nemohl pokračovat v roli hlavního trenéra.

Myslíte si, že chybí Nymburku mládežnická a dívčí složka basketbalu (možná i s ohledem na sadské Vosy)?

Sadské Vosy jsou přece naše dívčí mládežnická složka! V Nymburce není tolik sportovních hal, aby tam mohli sportovat kluci i děvčata ve všech kategoriích. Máme ale založen projekt BCM Nymbursko, do něhož spadá několik oddílů, které vychovávají děvčata pro ligu. Klíčové jsou Sadské Vosy, kde hraje basket kolem 150 holčiček a dívek. V Nymburce je přípravka, kde jsou kluci i holky pohromadě, po ukončení přípravky přecházejí holky do Sadské. Přípravky máme též v Milovicích. Spolupracujeme s Českým Brodem a nově Kutnou Horou. Celkově to je více než 200 mládežnic, které organizujeme a podporujeme a to i nemalými finančními prostředky. Celkem máme sedm trenérů mládeže. Problémem bylo, že jsme neměli ještě kategorie U17 a U19. Ale i to snad postupně vybudujeme. A třeba po pár letech ženskou nejvyšší soutěž do Nymburka (nebo Sadské) vrátíme.

Bylo pro vás rozhodnutí nepokračovat dále jako Nymburk „hořkou pilulkou“, překvapením, přijatelným řešením?

Bylo to v zásadě moje rozhodnutí. Mám civilní manažerskou práci v Ostravě. A jak se zdá, nebudu tam v dohledné době končit. A nejde dělat vrcholový sport v Nymburce a pracovat v Ostravě. V Ostravě jsem už rok a poslední sezonu jsem dojížděl na vybrané tréninky. Bylo to dost vyčerpávající a zároveň to nebylo optimální ani pro tým. Když jsem si potvrdil, že v Ostravě budu pokračovat, musel jsem ukončit trénování v Nymburku. Nejde se prostě rozpůlit. A protože náš realizační tým byl trojčlenný, nebylo vyhnutí. Ve dvou to dělat nejde. Překvapení tedy rozhodně ne, řešil jsem to v podstatě od začátku minulé sezony. K „hořké pilulce“ není žádný důvod, dokázali jsme toho hodně. Jsem spokojený. Za třicet let trénování jsem dosáhl prakticky všeho dosažitelného. Ještě bych rád uspěl s národním týmem na Univerziádě v červenci. A děkuji kolegům Jirkovi Havranovi a Tomášovi Lašovi za spolupráci. A taky Ále Huňkové za devítiletou věrnost klubu a nejen basketbalovou pomoc při operativě v klubu. Ála se především díky našemu týmu stala sedmou nejlepší střelkyní trojek historie české ligy.

Jaká pozitiva jste si ze společného působení obou týmů v Nymburce odnesl?

Spolupráci s Mirkem Janstou, který se ukázal jako člověk milující basketbal a Nymburk. Byl to vpravdě nymburský srdcař. Pozitivní člověk. Měl jsem výbornou spolupráci s trenéry A týmu mužů. Ať už to byl Neno, Kestas nebo Oren. Byli jsme kamarádi, vyhověli si, poradili se. Skvělí kluci. Hráčky a hráči se vzájemně podporovali při utkáních. Tomáš Laš pracoval jako organizační pracovník obou týmů, bez něj by to nešlo. Taky nesmím zapomenout na Zdeňka Lejska, organizátora zápasů a Petra Hradeckého, který se staral o stolek rozhodčích. S generálním manažerem Rudou Šimečkem jsme měli korektní vztahy.

Co vám během uplynulých let nejvíce chybělo ve vztahu s mužskou složkou nymburského basketbalu?

Samozřejmě jsme měli rozdílný rozpočet. A to řádově. Tak to ale prostě bylo a není třeba to řešit. Tým mužů byl pro Basketball Nymburk, a.s. priorita, byl v Nymburce mnohem déle než my. Respektoval jsem to, v pořádku. Nemá cenu řešit detaily. Měli jsme s ženskýma to, co jsme potřebovali. V Chomutově (DSK Levharti Chomutov) bude hrát ženský basket roli číslo jedna. To mě těší.

Úspěšnou sezonu mají za sebou mažoretky SKP Nymburk, které se dostaly až na mistrovství Evropy
Mažoretky budou reprezentovat