„Takové utkání na útočné polovině, jako jsme odehráli proti Nanterre, se nám může podařit snad jen jednou za rok,“ snaží se za utkáním prvního kola udělat tlustou čáru Petr Benda. I když ve skupině o osmi účastnících nemusí mít jedna prohra fatální důsledky jako ve skupině o čtyřech týmech, není záhodno dráždit basketbalového Boha další bodovou ztrátou.

Nymburk má s Arisem pozitivní zápasovou bilanci 3:1, ale to může jen zmínit komentátor utkání, žádný jiný význam to nemá a zvlášť proto, že vedení klubu zcela překopalo kádr od trenéra až po klíčové hráče. „To je pro řecké týmy typické, tam po sezoně hodně točí hráči,“ pokyvuje hlavou Benda. „Je to sice jiný soupeř, ale my musíme hrát stejně jako vloni doma,“ přeje si asistent trenéra Oren Amiel při vzpomínce na vítězství 87:79.

Soupiska žluto-černých trenéra Janakise, mimo jiné spoluhráče legendárního Řeka Nicka Gallise, největší hvězdy Arisu osmdesátých let, má opět zajímavé postavy. Najdete v ní hráče, kteří mají zkušenosti s NBA, ale také Brenta Petwaye, který si střihl rok v dresu s pruhovanými trenkami Harlem Globetrotters. Řečtí mladíci jsou zase mistry Evropy U18 a U20, další Řek Vasilopoulos sedm let nastupoval za Olympiakos, přijede i Kwame Vaughn, „Toho si pamatuji, dělal nám vloni ve Frankfurtu pěkné problémy. Doufám, že se to nebude opakovat,“ potvrdil pivot Benda.

Trenér Ginzburg má recept na hru Řeků: „Aris má pod košem silové hráče, proti kterým nebude snadné se prosadit. Pokud ale soupeři vnutíme náš rychlý basket, fyzickému kontaktu se vyhneme a cesta k dosažení košů bude snadnější.“

„Věříme, že si najdete cestu do haly. Čeká nás souboj na hřišti i souboj hlasivek v hledišti. Návštěvu ohlásilo několik desítek fanoušků Arisu,“ zve generální manažer nymburského klubu Rudolf Šimeček.

TOMÁŠ LAŠ