Největší díl práce spočívá na bedrech Ondřeje Šimečka, se kterým jsme si také o záludnostech sestavování termínové listiny povídali. Sportovní hledisko jsme zase probírali s Michalem Ježdíkem a jeho postřehy vám přineseme v nejbližší době také.

Hrací dny jsou pevně stanoveny

Hrací dny jsou v evropských soutěžích dány. Euroliga se bude hrát ve čtvrtek nebo pátek a první zápas je na plánu 11. října. Stejně tak jako se o den posunuly termíny Euroligy, změnil se hrací den Eurocupu z úterka na středu a k prvním zápasu se soupeři sejdou 7. listopadu.  Také VTB liga letos premiérově pevně zakotvila své hrací dny a těmi se staly neděle a pondělky.  „VTB liga byla vloni brána trochu jako pohárové zápasy. Hrací dny pevně stanovené nebyly a mohlo se hrát v podstatě kdykoliv, přičemž se dodržovaly dny od pátku do neděle," doplnil Ondřej Šimeček.

Možnosti změny termínu

Vedení soutěží mnoho prostoru ke změnám termínů nedává. V Eurolize se musí hrát pouze ve čtvrtek nebo pátek, posun na jiný den nepřipadá v úvahu. V Eurocupu lze změnit termín z jakýchkoliv důvodů pouze jednou za celou sezonu, prioritou je však, aby se hrálo ve středu. „Výměna pořadatelství se chápe jako změna. Není to žádná ‚menší' změna, kterou by vedení Euroligy povolilo vícekrát. Mohlo by tím totiž dojít narušení systému domácích a venkovních utkání a tím pádem k možnému zvýhodnění některého týmu," vysvětlil Šimeček. O neochotě vedení Euroligy měnit termínovou listinu ví své také Nymburk. „V loňském roce jsme hráli s Rigou a v termínu našeho venkovního zápasu měl náš soupeř problémy s halou. Původně Riga navrhovala předehrát zápas o den dříve. Euroliga byla proti a preferovala raději odehrát zápas v hale 250 km od Rigy jen proto, aby den zápasu zůstal zachován. Do poslední chvíle to vypadalo, že skutečně budeme hrát jinde. Nakonec vedení soutěže ustoupilo a změnu hracího termínu povolilo," vzpomínal Ondřej Šimeček na loňskou štrapáci.

Ani vedení VTB ligy letos nechce akceptovat změny termínů kvůli obsazenosti hal a bude striktněji požadovat dodržování termínů zápasů.  „Myslím, že je to ku prospěchu věci," kvituje rozhodnutí VTB ligy Šimeček. Přesto se dá ve VTB lize počítat s vyšší četností přesunů zápasů. Skupiny jsou jednak větší a kluby nejsou většinou majiteli sportovních hal. „Kdyby k nutnosti změny došlo, dovedu si představit, že jednání by byla jednodušší na VTB než na Eurolize," předjímá Ondřej Šimeček a dodává: „Existuje nepsané pravidlo, týmy hrající Euroligu mají ve změnách termínů přednost před týmy hrajícími Eurocup nebo EuroChallenge a nakonec jsou družstva, která nehrají žádnou evropskou soutěž. Vzpomínám si, že toto pravidlo bylo v Adriatické lize zakotveno v dokumentech písemně."

Jak se tvoří termínová listina

Sestavení termínové listiny u týmu, který startuje ve třech soutěžích, není jednoduché, o tom nepanuje žádná pochybnost. „Existuje náš interní kalendář, ve kterém jsou zaneseny všechny soutěže. Říkáme mu plachta, protože se musí tisknout na formát A3, abychom písmenka a čísla vůbec přečetli. Aktuálně existuje už osmá verze našeho kalendáře," popisuje realitu Ondra Šimeček, který má koordinaci v klubu na starosti. Aktuálně probíhají jednání ohledně termínové listiny na dvou frontách – s vedením Mattoni NBL a VTB ligy. „S Euroligou nejednáme, tam je to jasné. Termíny jsou v podstatě neměnné a díky pravidlu jedné změny není o čem jednat," vysvětlil Šimeček.

Při sestavování se berou do úvahy termíny Eurocupu a Euroligy a k tomu se přizpůsobuje hrací den VTB ligy. „Snažíme se, abychom domácí zápasy VTB hráli v neděli. Je však těžké ovlivnit zápasy venku, ale i o to se snažíme," poodhaluje možné hrací dny Šimeček. V první fázi Nymburk jednal s vedením VTB ligy a teprve ve druhé fázi, by  jednal přímo s kluby. „Přímo s kluby bychom jednali až později, kdy bude jasné, v jakém evropském poháru budeme startovat", upřesnil Ondřej Šimeček. Může totiž dojít k situaci, že jeden den bude hrát český mistr v Krasnojarsku a za dva dny třeba ve Španělsku. Potom by klub oslovil  klub z VTB ligy se žádostí o změnu hracího dne nebo pořadatelství. I pro případ, že by nebylo možné v nalosovaných termínech utkání odehrát, nechává si vedení VTB ligy v záloze termíny, na které žádá nepřesouvat národní soutěže a ponechat je jako rezervu právě pro tyto případy.

Logistika cestování

Organizování všech přesunů je v kompetenci Ondřeje Šimečka: „I když je letos, díky zavedení pevných hracích dnů VTB ligy a většího počtu zápasů ve VTB lize, penzum úkolů větší, práce je snadnější. Už připravujeme třetí sezonu, kdy hrajeme tři soutěže a slepé uličky už nenavštěvujeme."

Přestože má nymburský klub daleko více zkušeností, musí občas rozlousknout hodně tvrdé oříšky. „V jednom období musíme sehrát během 14 dnů sedm zápasů. Dva v české lize, dva v evropské lize, dva zápasy ve VTB lize venku a jeden doma. Jedním z těch venkovních je právě Jenisej Krasnojarsk," trochu děsí Ondřeje Šimečka.

Krasnojarsk není jen daleko, ale letecké trasy vedou především do Moskvy. Kdyby se létalo z Krasnojarsku například do Istanbulu, byla by situace mnohem jednodušší, protože odtamtud je zase podstatně více spojení po Evropě. Takhle čeká na hráče o jeden přestup více.

Logistika cestování ani nevylučuje tzv. tripy, kdy se hráči mezi dvěma zápasy ani nezastaví v Česku. „Uvědomujeme si, že je někdy lepší a levnější přespat v cizině než se stavit na půl den doma. Už v minulé sezoně jsme z Běloruska z VTB ligy letěli přímo do Groningenu, kde jsme odehráli zápas Eurocupu," připomněl Šimeček.

Nymburští hráči se musí připravit na to, že během jednoho týdne sehrají minimálně tři zápasy. V některých případech, především tehdy, kdy se bude hrát jeden ze zápasů VTB ligy v pondělí a druhý ten samý týden v neděli, to budou zápasy čtyři. To stejné může nastat i v době, kdy se bude hrát Český pohár. Pak je hodně pravděpodobné, že během sedmi dnů sehrají dokonce pět zápasů.

Důležité termíny (stav k 30. 7.)

EUROLIGA
Základní část: 11. 10. až 14. 12. 2012
Top 16: 27. 12. 2012 až 5. 4. 2013
Play off: 9.4. až 25.4.2013
Final Four: 10. 5. až 12. 5. 2013

EUROCUP
Základní část: 7. 11. až 12. 12. 2012
Last 16: 9. 1. až 20. 2. 2013
Čtvrtfinále: 6. 3. a 13. 3. 2013
Semifinále: 20. 3. a 27. 3. 2013
Finále: 13. 4. 2013

VTB LIGA
Zákl. část: 7. 10.2012 až 25. 3. 2013
Osmifinále: 1. 5. až 4. 5. 2013
Čtvrtfinále: 16. 5. až 19. 5. 2013
Semifinále: 22. 5. až 25. 5. 2013
Finále: 28. 5. až 31. 5. 2013

MATTONI NBL:
Zákl. část: 3. 10. 2012 až 8. 2. 2013
Nadstavba: 23. 2. až 13. 4. 2013
Čtvrtfinále: 19. 4. až 4. 5. 2013
Semifinále: 7. 5. až 22. 5. 2013
Finále: 25. 5. až 8. 6. 2013

ČESKÝ POHÁR:
Zákl. část: 8. 9. 2012 až 16. 1. 2013
Final 8: předběžně začátek února

TOMÁŠ LAŠ