Kolín – Nymburk 74:84

„Nymburk vedl po celý zápas, místy i o dvacet bodů, ale důležité pro nás je, že jsme zápas nevzdali a že jsme to opravdu odehráli do konce. Hlavně druhý poločas byl z naší strany mnohem lepší," přiznal trenér Kolína Predrag Benáček.

„Vítězství je pro nás důležité. Každý tým, který přijede do Kolína, to tu nemá lehké," uvedl trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

Zatímco v posledním vzájemném utkání v kolínské hale se Nymburk na výhru pořádně nadřel, tentokrát takové úsilí vynaložit nemusel.

Postupně si budoval náskok. V patnácté minutě po koši Peterky poprvé vedl dvouciferným rozdílem (27:38).

Zanedlouho už to neplatilo. Kolín začal stahovat. Když proměnil Dixon koš s faulem, bylo to 41:45.

Mistr ale vzápětí kontroval. Devíti body v řadě opět odskočil. Po dvou čtvrtinách byl stav 41:54.

„Vstupovali jsme do zápasu s tím, abychom zastavili jejich rychlý protiútok, a to se nám nepovedlo. Bohužel jsme v první polovině předvedli několik ztrát a z těch jsme dostali několik jednoduchých košů," posteskl si pivot Kolína Garret Kerr.

Nástup do druhého poločasu se domácím vůbec nepovedl. Rychle ztráceli. V jednu chvíli dokonce jednadvacet bodů (43:64). Nevypadalo to s nimi dobře.

Našli se fanoušci, kteří nad nimi začali lámat hůl. Medvědi ale ukázali bojovné srdce. Postupně obří náskok soupeře začali umazávat.

Jedenácti body v řadě, kdy se postupně trefili Skinner, Horák, Skinner (trojka), Kerr a Bakič, opět vykřesali jiskřičku naděje. Devět bodů ztráty před čtvrtou čtvrtinou bylo hratelných.

V dalším průběhu ale Nymburk žádné drama nepřipustil.

„Ve druhém poločase jsme se vrátili do zápasu dobrou obranou a klidným útokem, ale Nymburk je výborný tým. Proměnil několik střel a vyhrál," konstatoval Garret Kerr.

„Kdykoliv hrajeme s Nymburkem, máme za úkol zabránit mu v rychlém protiútoku a donutit ho hrát postupný útok. V tu chvíli máme šanci. Teď jsme to nedokázali hlavně v prvním poločase. Dostali jsme z protiútoku mnoho lehkých košů, hlavně na začátku první čtvrtiny. Bylo to hlavně díky rychlosti a síle nymburských hráčů. Ve druhém poločase jsme změnili obranu, to přineslo ovoce a trochu jsme skóre udělali pro nás příznivější," dodal Benáček.

Přestože si Nymburk připsal na své konto dvacátou sedmou výhru z osmadvaceti zápasů, trenér našel ve hře rezervy.

„Po většinu zápasu jsme zápas kontrolovali, ale neudělali jsme ten krok, abychom se dostali přes dvacetibodové bodové vedení. Ve druhém poločase začal Kolín praktikovat zónovou obranu a my jsme měli hodně otevřených střel. Netrefili jsme a tím se Kolín dostal na dostřel," upozornil Ronen Ginzburg.

S ním souhlasil i český reprezentant v řadách třináctinásobného mistra. „Myslím si, že i když je konečné skóre vysoké, tak jsme neměli úplně dobrý den v útoku, a to hlavně ve druhém poločase. Kolín vytáhl zónu a my jsme se nedokázali trefit a to zapříčinilo, že zápas byl vyrovnaný až do konce. Myslím, že to byl hezký zápas, hlavně pro fanoušky," uvedl křídelní úročník Vojtěch Hruban.

Body: Skinner 16, Dixon 14, Machač 10, Hunt 9, Bakič 9, Horák 9, Kerr 7 – Sant-Roos 21, Meier 17, Hruban 14, Lawrence 11, Benda 6, Holt 5, Hall 4, Kříž 4, Peterka 2. Rozhodčí: Vyklický, Baloun, Salvetr. Trojky: 8/26 – 10/28. TH: 12/12 – 6/9. Diváci: 600.