Nový formát soutěže byl schválen na Valné hromadě ULEB a ECA už v říjnu roku 2011, ale v platnost vejde až v nadcházející sezoně. Co nového přináší nový ročník Eurocupu konkrétně?

V reakci na požadavky evropských profesionálních klubů bude rozšířen počet účastníků z dvaatřiceti vloni na osmačtyřicet. Nezvýší se však počet skupin v základní části, ale zvýší se počet týmů v jednotlivých skupinách ze čtyř na šest. To přinese týmům minimálně o čtyři zápasy více. V základní skupině se tedy bude hrát deset zápasů.

Pamětníci si možná vzpomenou na první rok Nymburka v poháru ULEB Cup v sezoně 2007/08, kdy bylo ve skupině také šest týmů (Crvena Zvezda Bělehrad, Fortitudo Boloňa, Panellinios Athény, Telindus Oostende a Dynamo Moskva). Tehdy postupovaly čtyři týmy do vyřazovacích bojů, v příštím roce to bude jinak.

Postupové procento zůstane stejné jako vloni – padesát procent, protože do dalšího kola se probojují tři nejlepší družstva z každé skupiny. Tím se čtyřicet osm týmů zredukuje na polovinu, tedy dvacet čtyři a do počtu dvaatřicet je doplní týmy, které nepostoupí do skupiny TOP 16 Euroligy. (v Eurolize z čtyřiadvaceti  účastníků ve čtyřech skupinách po šesti postupují do další fáze – TOP 16 – první čtyři týmy z každé skupiny a dva poslední vloni svou pouť pohárovou Evropou skončily).

Z dvaatřiceti týmů bude vytvořeno celkem osm skupin po čtyřech a do osmifinále postoupí první dva týmy z každé skupiny. V poslední šestnáctce se hraje systémem dvou zápasů doma – venku a mezi posledních osm se dostanou týmy s lepší bodovou bilancí ze dvou zápasů. Stejným způsobem se zredukuje počet družstev i v dalším kole (čtvrtfinále) a dalším kole (semifinále). Poslední dva týmy si pak zahrají finále, kde vítěz kromě vítězství v Eurocupu získá licenci C pro další sezonu v Eurolize.

Šístek: Rozšíření soutěže přináší větší šanci na postup

Od samého počátku nymburské účasti v Eurocupu v roce 2007 sedí na lavičce Nymburka jako vedoucí týmu Vratislav Šístek a má tak možnost srovnávat. Zeptali jsme se ho, jak nahlíží na některé změny v systému EC pro sezonu 2013/14.

Rozšíření na čtyřicet osm týmů berete jako pozitivum nebo negativum?
Přináší to nejen větší konfrontaci s ostatními týmy, ale také větší šanci na postup. V základní části se bude hrát deset zápasů oproti šesti v minulé sezoně, a pokud ve skupině čtyř ulítne jedno domácí utkání, velice těžko se to pak dohání.

Základní část Eurocupu by měla být rozdělena regionálně. Pokud by to bylo dělení na východ a západ, kterou skupinu byste preferoval?
Raději západní, protože týmy z východu nám ve velkém přináší naše účast ve VTB lize a mohlo by se stát, že budeme hrát čtyřikrát s jedním týmem, jako vloni s Rigou. Nezanedbatelná není ani náročnost cestování. Přece jen je na západ více letů a na kratší vzdálenost než na východ.

Co říkáte zapojení vypadnuvších týmů z Euroligy do Eurocupu? Nebude to pro týmy trochu frustrující, protože přibudou kvalitní soupeři a snižuje se šance na postup do dalších bojů?
Naopak. Každý, kdo se hlásí do Eurocupu, trochu pošilhává po vyšší soutěži a tímto opatřením má možnost srovnat svoje schopnosti s lepšími týmy. Příležitostí bojovat s euroligovými týmy zase za sezonu tolik není. My se netajíme ambicemi do EL postoupit a toto je jedinečná možnost zjistit, kde nás tlačí pata.

Tomáš Laš