V jeho obdivuhodné účasti není ani jedna série, kterou by čtrnáctinásobný šampión ztratil. Jeho skvostnou bilanci umocňuje ještě poměr vítězných zápasů. Z jednapadesáti utkání jich bylo 48 vítězných a pouze ve třech letech 2002, 2003 a 2007 Nymburk pohrál vždy jeden zápas. I celkové skóre 5139:3416 odpovídá výborným výsledkům a ukazuje, jak velký je rozdíl mezi Nymburkem a jeho soupeři v prvním kole play off. Vždyť průměrné vítězství činí téměř 34 bodů na jeden zápas.

Od roku 2000 má podobnou bilanci jen Prostějov, který také za dobu svého působení v lize neztratil ani jednu a nastřádal jich tucet. Od vstupu Nymburka do NBL je podobně úspěšný, co se týče počtu účastí, už jen Děčín se šestnácti a stejně jako Prostějov dvanáct má ještě Ostrava. Ovšem ani jeden tým se nemůže pochlubit stoprocentním postupem do dalšího kola.

Košíkářky Nymburka prohrály první semifinále s KP Brno.
Bojovnost Brna v závěru slavila úspěch

Zatímco Nymburk byl pasován do role vítěze dlouhodobé části již na začátku sezony a po celou dobu prognózy naplňoval, o jeho čtvrtfinálovém soupeři se rozhodovalo až v posledním kole nadstavby A2. Kolín nakonec porazil o deset Brno a tím si zajistil svou sedmou část v play off. Během sezony přicházelo do úvahy pro Nymburk více týmů, ale před posledním kolem se výběr zúžil na dva – USK a Kolín. „Jsme rádi za Kolín, to je o třicet minut méně na jedné cestě oproti Praze. Po procestované sezoně v Evropě je to příjemná zpráva,“ smál se Pavel Pumprla, ale svého čtvrtfinálového soupeře nějak moc hráči neřešili. „Teprve když jsme byli na půli cesty z Olomouce, někoho napadlo zjistit, s kým vlastně hrajeme,“ přidal kapitán týmu Pumprla důkaz. Určitě v tom hrálo roli, že v možném výběru nebyla nějaká vzdálená destinace. „Jasně, kdyby to byla Ostrava, asi bychom se o to zajímali intenzivněji,“ potvrdilo nymburské křídlo Pumprla.

Systém soutěže, který je ve čtvrtfinále na čtyři vítězné zápasy, slibuje vždy dvojici zápasů na jedné palubovce v prvních čtyřech kolech. Začíná se na palubovce lépe postaveného týmu po nadstavbě, tedy v případě úřadujícího mistra se začíná ve Sportovním centru v Nymburce. První zápas je na programu v pondělí 9. 4. a druhý v úterý 10. 4. vždy od 18:30. Pak se polabské derby přesune na 13. a 14. dubna do Kolína. V dalších kolech už se střídají palubovky po jednom zápase. (tl)

Vítězný Josef Petlička (v červeném)
Fotbalistou okresu 2017 je Josef Petlička