Tuzemské zastoupení Fordu oznámilo, že začíná přijímat objednávky na nový Transit Custom. Jedná se o modernizovanou verzi nejprodávanější dodávky v Evropě. Současně prodejci Ford otevírají objednávky na osobní Tourneo Custom.

Na oba vozy, včetně interiérů, se můžete podívat do fotogalerie.

Nový Transit Custom bude k dispozici nejprve v 2-3místném provedení Van s s dieselovými motory. Ihned je k mání rovněž systém pohonu všech kol, který je pro Transit Custom nabízen poprvé.

Základní provedení dodávky s plechovou skřní (Tourneo Custom Van) bude poháněn dvoulitrový turbodiesel s výkonem 110 koní. Je spojený se šestistupňovou manuální převodovkou.

Cena verze s kratším rozvorem (L1) je 888 000 Kč bez DPH. V základní výbavě jsou šestnáctipalcová ocelová kola, třináctipalcový multimediální displej, zadní parkovací kamera, přední i zadní parkovací senzory, automatická klimatizace, vyhřívané čelní sklo, tempomat, startovací tlačítko, asistent pro jízdu v pruzích, asistent pro rozeznávání dopravních značek, systém sledování bdělosti řidiče, elektronická parkovací brzda, boční posuvné dveře vpravo, dvoukřídlé zadní dveře, dvousedadlo spolujedce  a elektricky ovládaná pařední okna.

První svezení s Fordem F 150 Lightning
Ford hlásí: Fiesta končí, Focus a Kuga vydrží ještě pět let. A co F-150?

K praktickým inovacím, jež řidičům usnadní pracovní den, bude od příštího roku patřit sklopný volant, který se snadno promění ve stolek na notebook či svačinu. "Půjde o příplatkovou výbavu, jejíž součástí je i speciální kryt. Volant samozřejmě nepůjde ve stolek přeměnit za jízdy," vysvětlil mluvčí českého zastoupení značky s modrým oválem Petr Burian.

Široká nabídka dieselových verzí

Kromě této základní verze turbodieselu jsou k dispozici i výkonnější verze. Ty disponují buď 136, 150 nebo 170 koňskými silami.

Za karosérii s delším rozvorem se připlácí patnáct tisíc korun. Pohon všech kol se pojí vždy s osmistupňovou automatickou převodovkou a výkonovými verzemi motoru 136 nebo 170 koní. Příplatek za pohon všech kol je 77 tisíc korun. Nejlevnější "čtyřkolka" je tedy k dostání od 1 100 000 Kč bez DPH.

Osobní varianta Tourneo Custom se bude nabízet jen se dvěma nejsilnějšími turbodiesely (150 nebo 170 koní). Slabší verze má manuální převodovku, silnější automat. I zde jsou na výběr dva rozvory. Základní provedení vyjde bez DPH na 1 053 000 Kč.

Továrna v Kocaeli je gigantem, který ročně vyrobí skoro půl miliónu dodávek
Z malého tureckého dealerství vyrostla megatovárna Fordu. Jak se dělá Transit?

Ve výbavě pak jsou navíc oproti Customu Van sedmnáctipalcová kola z lehké slitiny, rádio s deseti reproduktory, bezklíčkový vstup do vozu, automatické LED světlomety, vyhřívaná přední sedadla, tři samostatná sedadla ve druhé řadě, dvousedadlo a samostatné sedadlo ve třetí řadě. Všechny sedačky jsou posuvné.

V roce 2024 rozšíří nabídku také elektrický E-Transit Custom a E-Tourneo Custom s nulovými lokálními emisemi, stejně jako plug-in hybridní pohon pro oba modely a další karosářské varianty Transitu Custom – Kombi a Kombi Van.

První vozy dorazí k zákazníkům na podzim letošního roku.